Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.06.2019

Працівники прокуратури Миколаївщини поділилися позитивним досвідом щодо захисту інтересів держави у земельній сфері (ДІАГРАМА)

                            

Упродовж останніх трьох років прокуратура Миколаївської області має значні позитивні тенденції підвищення ефективності прокурорської діяльності, що не залишилось поза увагою керівництва Генеральної прокуратури України, яким  неодноразово відмічався позитивний досвід  регіональної прокуратури, запрошуючи її працівників до участі у різноманітних заходах.

Так, за дорученням прокурора області Тараса Дунаса перший заступник прокурора області Олександр Білоус та начальник управління представництва інтересів держави в суді регіональної прокуратури Дмитро Коробченко взяли активну участь у засіданні круглого столу «Представництво прокурором інтересів держави в суді у земельних відносинах», який відбувся 20 червня у м. Києві на базі Національної академії прокуратури України.  

Також у заході взяли участь судді Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, представники Державної служби України з питань геодезії та кадастру, Міністерства аграрної політики та продовольства України, прокурори, науковці та іноземні експерти.

Учасниками круглого столу обговорено ключові аспекти представницької діяльності щодо захисту прокурорами інтересів держави у сфері земельних відносин,  а також проблемні з питання землеустрою, земельного кадастру, моніторингу та охорони земель, апеляційне оскарження прокурором судових рішень.

Так, завдяки вжитим органами прокуратури області заходам реагування представницького характеру, у минулому та поточному роках судами визнано  незаконними рішення та правочини щодо розпорядження земельними ділянками вартістю близько 120 млн грн. Зокрема, такі позови стосувались повернення до державної та комунальної власності земель водного фонду на суму понад 32 млн грн, рекреаційних та лісових земель на суму понад 5 млн грн.  Крім того, у зв’язку з протиправністю передачі  у власність та оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення прокурорами заявлено позови на суму понад 77 млн грн, які задоволено.

Як приклад, за 2 позовами керівника Вознесенської місцевої прокуратури державі  у 2019 році відповідачами повернуто земельні ділянки сільськогосподарського призначення вартістю близько 3 млн грн.

На завершення прийшли до висновку, що необхідно розширити повноваження прокурора для здійснення представництва інтересів держави в суді, шляхом внесення відповідних змін до законодавства. 
 
Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 2486