Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.07.2019

16 ЛИПНЯ — ДЕНЬ ПРОГОЛОШЕННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ ПРО ДЕРЖАВНИЙ СУВЕРЕНІТЕТ УКРАЇНИ

                     

У далекому 1990 році під тиском громадського руху, який прагнув до власного державотворення і само визнання, тодішня радянська-комуністична тюрма народів почала розпадатися. Пробуджений український народ вже не хотів жити по-старому, прагнучи «перородити» Україну в незалежну, соборну демократичну державу.

Одним з найперших кроків до здобуття незалежності Україною став "живий ланцюг" 21 січня 1990 року, у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР. Мільйони людей. взялися за руки, з'єднавши Львів і Київ як символ єдності східних і західних земель України. Українська нація подолала страх перед комуністичним режимом і готова продовжувати свою незгоду політиці комуністичної партії.

 

Ця подія стала провісником проголошення 16 липня 1990 року доленосного документу, який закріпив основи Української держави - Декларацію про Державний суверенітет України. Декларація складалася з 10 розділів, у яких детально було прописано основи державного, політичного, економічного ладу, підкреслено самостійність і суверенітет України. Так, Декларацією визнавалося право української нації на самовизначення, держава повинна була захищати й охороняти національну державність українців. Єдиним джерелом державної влади визнавався народ. У документі закріплено принцип поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову. Генеральний прокурор здійснює контроль над виконанням законів. Територія України проголошувалася недоторканною. Уперше після багаторічного замовчування Декларація визнавала невід'ємні права і свободи людини.

Декларація про Державний суверенітет України стала основою для «Акту проголошення незалежності України», підтриманого всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року. Декларація являла собою правовий фундамент для Конституції, законів України, визначення позиції країни при укладанні міжнародних угод. Це документ, який завжди зберігатиме свою політичну і правову актуальність.

Сьогодні наша країна переживає суворі випробування, але ми здолаємо усі труднощі та переможемо. Сьогодні ми впевнено йдемо до побудови власної країни, захищаючи наш вибір бути цивілізованою європейською державою, та зберігаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Суверенна і соборна Україна стане сучасною європейською державою — заможною і сильною.

СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА НАЦІЇ!

кількість переглядів: 1628