Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.07.2019

У прокуратурі для процесуальних керівників відбулось навчання у вебінар-режимі (ФОТО)

                       

У регіональній прокуратурі області триває запроваджене прокурором Миколаївської області Тарасом Дунасом інтерактивне навчання прокурорів – процесуальних керівників.

Зокрема, 26 липня 2019 року,  управлінням підтримання обвинувачення в суді спільно з управлінням нагляду у кримінальному провадженні та відділом ювенальної юстиції регіональної прокуратури за участі прокурорів місцевих прокуратур, які здійснюють нагляд за додержанням законів у формі процесуального керівництва та беруть участь у судовому провадженні, у вебінар-режимі проведено навчально-методичний семінар на тему: «Завершення  досудового розслідування у формі звернення до суду про звільнення від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав, участі у судовому розгляді, де вирішуються питання звільнення від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав, оскарження в апеляційному та касаційному порядках незаконних судових рішень про звільнення осіб від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав».

Відкрила семінар начальник управління підтримання обвинувачення в суді прокуратури області Катерина Краснікова, яка зорієнтувала прокурорів на необхідність неухильного додержання вимог як кримінального, так і кримінального процесуального закону при вирішенні питання про звільнення осіб від кримінальної відповідальності за нереабілітуючих підстав, підкресливши, що інститут звільнення від кримінальної відповідальності - це відмова держави від застосування щодо особи, котра вчинила злочин,  установлених законом обмежень певних прав і свобод  шляхом  закриття  кримінального провадження.

Так, у першому півріччі 2019 року судами області за участі прокурорів розглянуто 2239 кримінальних проваджень із прийняттям рішення по суті. Взято участь у розгляді 1564 проваджень із постановленням вироку, у тому числі 298 вироків на підставі угод (123 – про примирення, 175 – про визнання винуватості).

Забезпечено участь прокурора у розгляді апеляційним судом 312 кримінальних проваджень. Прокурорами в апеляційному порядку оскаржено 145 судових рішень. За апеляційними скаргами прокурорів у кримінальних провадженнях скасовано та змінено судові рішення стосовно 114 осіб.

Прокурор відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні досудового розслідування та підтриманням обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні Сергій Захаревич доповів про підстави завершення досудового розслідування у формі звернення до суду про звільнення від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав й окреслив основні причини повернення судами клопотань прокурорів про звільнення осіб від кримінальної відповідальності.

Прокурор відділу ювенальної юстиції прокуратури Миколаївської області Вікторія Шаповалова проаналізувала проблемні питання, що виникають під час застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру, та із врахуванням усталеної судової практики запропонувала процесуальним керівникам місцевих прокуратур шляхи їх вирішення.

Начальник відділу забезпечення обвинувачення у регіоні управління підтримання обвинувачення в суді Ірина Добровольська виступила із доповіддю на тему «Участь прокурорів у судовому розгляді, де вирішується питання звільнення від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав». Увагу прокурорів місцевих прокуратур звернуто на підстави та порядок апеляційного оскарження судових рішень про закриття кримінального провадження.

Про судову практику з перегляду ухвал місцевих судів вказаної категорії в апеляційному порядку повідомив присутніх прокурор відділу підтримання обвинувачення в апеляційному суді прокуратури Миколаївської області Денис Телечкан, висвітливши основні проблемні питання, що виникають безпосередньо під час підготовки та проведення апеляційного розгляду кримінальних проваджень як за скаргами прокурорів, так і інших учасників процесу.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1744