Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.08.2019

«... не забувай : ти назавжди у відповіді за всіх, кого приручив». ("Маленький принц" - А. Сент-Екзюпері.)

                         

Сакральний вислів у творі мав величезне філософське і в той же час  життєво прикладне навантаження. Прихильність - це велике щастя, але й великі обов'язки. Заслуживши безмежну відданість прирученої живої істоти людина отримує повну відповідальність за його життя, дії, поведінку.

У випадку із собаками ці загальнолюдські моральні правила підкріплені і юридичними нормами, що містять не лише приписи щодо поведінки, а й приписи щодо відповідальності за неналежну поведінку.

На превеликий жаль мають місце непоодинокі випадки кричущого безвідповідального ставлення господарів до своїх вихованців, особливо, так званих, «бійцівських» порід, що має наслідком трагічні ситуації.

Так у лютому цього року вся країна стала свідком жахливої історії, що трапилась у Вознесенську, коли внаслідок злочинної бездіяльності господаря, його пес породи «Ротвейлер» спричинив тяжкі тілесні ушкодження дівчині, що призвели до смерті. При цьому поставивши потерпілу у небезпечний для неї стан, власник пса холоднокровно залишив її на місці пригоди і пішов відпочивати.

Вироком Вознесенського місцевого суду від 02.08.2019 за вказані дії обвинуваченого засуджено за ч. 3 ст. 135 КК України до 5 років позбавлення волі та звільнено від відбування покарання на підставі ст. 75 КК України із іспитовим строком на 2 роки.

Водночас регіональною прокуратурою за результатом вивчення обставин кримінального провадження, враховуючи ступінь тяжкості та обставини злочину, даних про особу обвинуваченого, висновку органу пробації, прийнято рішення про необхідність оскарження вироку в частині звільнення обвинуваченого від відбування покарання в апеляційному порядку.

У зв’язку з цим  першим заступником прокурора області внесено апеляційну скаргу із вимогою ухвалення нового вироку, яким визнати обвинуваченого засудженим до 5 років позбавлення волі.

Наполегливо рекомендуємо особам, які планують завести тварин чи мають таких на утриманні, ознайомитись із нормативними актами, що встановлюють права, обов’язки та відповідальність у цій сфері соціальних відносин, зокрема це Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження», Правила тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах, рішення Миколаївської міської ради «Про затвердження Правил утримання домашніх собак та котів в м. Миколаєві», Кодекс України про адміністративні правопорушення /стаття 154 Порушення правил тримання собак і котів/ Кримінальний Кодекс України /стаття 299 Жорстоке поводження з тваринами/.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 2295