Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.10.2019

Вознесенська місцева прокуратура відстоює права дітей на позашкільну освіту

                              

Вознесенською місцевою прокуратурою у порядку здійснення представницької діяльності у сфері охорони дитинства вкотре виявлено факт прийняття Вознесенською міською радою рішень, які містять ознаки дискримінації відносно дітей, якими встановлено диференційовану плату за навчання дітей у КУ «Вознесенська музична школа», КУ «Вознесенська школа мистецтв» у залежності від місця їх проживання.

Так, рішенням виконавчого комітету Вознесенської міської ради №286 від 12.07.2019 погоджено розмір плати за навчання в початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах (школах естетичного виховання) на 2019-2020 навчальний рік, який складає 1315 грн. на місяць за навчання однієї дитини в КЗ «Дитяча музична школа» та 1200 грн. - в КЗ «Дитяча школа мистецтв».

У подальшому, на підставі клопотань директорів вищезазначених закладів, 16.08.2019 виконавчим комітетом Вознесенської міської ради прийнято рішення №310 «Про встановлення додаткових пільг з плати за навчання в початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах (школах естетичного виховання) на 2019-2020 навчальний рік».

Вивченням додатку до зазначеного рішення встановлено, що додаткові пільги з плати за навчання у закладах позашкільної освіти передбачені виключно для учнів територіальної громади м. Вознесенська, до якої також входять села Ракове та Новогригорівка. Так, в залежності від відділення на якому навчається дитина, розмір додаткової пільги для учнів КЗ «Дитяча музична школа» складає від 84% до 97% від встановленої плати за навчання на місяць, у КЗ «Дитяча школа мистецтв» - від 87% до 97%. Враховуючи надані пільги плата за навчання дітей мешканців територіальної громади м. Вознесенська становить не більше 250грн на місяць.

Не оспорюючи право відповідача приймати рішення щодо погодження оплати за навчання та встановлення додаткових пільг, вважаємо, що останні не відповідають вимогам законодавства, суперечать інтересам держави у сфері позашкільної освіти, мають ознаки дискримінації.

Таким чином, приймаючи вищезазначені рішення виконкомом міської ради фактично обмежено доступ дітей, які не є мешканцями м. Вознесенська сіл Ракове, Новогригорівка, до навчання в мистецьких закладах на рівні із міськими дітьми та повинні сплачувати за навчання 1315 та 1200 гривен відповідно.

Не погодившись із вказаними протизаконними рішеннями, керівник місцевої прокуратури звернувся до Миколаївського окружного адміністративного суду із відповідним позовом про визнання протизаконними та скасування рішень виконкому.

За інформацією Вознесенської місцевої прокуратури

кількість переглядів: 1313