Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.10.2019

Разом – проти булінгу (ФОТО)

                     

Прокурори Миколаївщини систематично проводять профілактичні заходи серед неповнолітніх, спрямовані на попередження випадків залучення молоді у злочинну діяльність, попередження злочинів з боку неповнолітніх. З-поміж усіх дієвих заходів, важливого значення набувають  саме зустрічі та безпосереднє спілкування з дітьми у навчальних закладах.

Зокрема, 24 жовтня 2019 року, напередодні осінніх канікул, прокурором Братського відділу Первомайської місцевої прокуратури Дмитром Менчинським спільно з інспектором з ювенальної превенції та з поліцейським групи реагування патрульної поліції Братського відділення поліції  проведено виховну бесіду  з 35 учнями Братського ПТУ-17 щодо протидії булінгу у підлітковому середовищі. Головним завданням правоохоронців було звернути увагу на серйозність проблеми, якою не можна нехтувати.

Йшлося про шляхи виходу з цієї ситуації, про важливість не замовчувати проблему, а говорити про неї і звертатись за допомогою, не стояти осторонь, а залучати дорослих, яким довіряють, не діяти агресивно, наголошено на  необхідності дотримання законодавства України та протидії булінгу серед неповнолітніх, ознайомлено присутніх з наслідками порушення законодавства України та роз’яснено актуальні норми Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

На зустрічі правоохоронці акцентували увагу, що тепер учасники освітнього процесу нестимуть адміністративну відповідальність за вчинення психологічного, фізичного, економічного, сексуального насильств у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій відносно неповнолітньої особи, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

“Кривдників, які досягли 16-річного віку, притягатимуть до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу або громадських робіт. А от у випадках, коли булінг вчинила дитина, відповідальність за це будуть нести її батьки, або інші законні представники”, – зазначив прокурор.

Окрім цього, керівники освітніх закладів зобов’язані негайно повідомляти у поліцію про випадки цькування дітей в стінах навчальних закладів.

Загалом, з 19 січня, відколи в Україні почав діяти закон щодо протидії булінгу, правоохоронцями Миколаївщини складено понад 10 протоколів за фактами вчинених дітьми булінгу за ч.1 ст. 173-4  Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Довідково: за цькування, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, передбачено покарання у вигляді штрафу від 850 грн до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин. Такі ж дії, які вчинить група осіб або одна особа повторно впродовж року, каратимуться штрафом від 1700 грн до 3400 грн або громадськими роботами від 40 до 60 годин.

Якщо ж діти-булери є малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, то за вчинення правопорушення будуть відповідати їх батьки. Їм також можуть обрати стягнення у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи від 20 до 40 годин.

Також, відповідно до ч.5 ст. ст. 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення притягуватимуться до адміністративної відповідальності й керівники закладів освіти, які не повідомили правоохоронців про булінг.

Розмір штрафу становить 850 – 1700 грн або ж їм можуть бути призначені виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

Пресслужба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1352