Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.10.2019

Завдяки прокурорам у власність держави та територіальних громад повернуто 1740 га земель (ДІАГРАММИ)

                            

Упродовж 2019 року органами прокуратури Миколаївщини забезпечено ефективну реалізацію функції представництва в судах. До суду пред’явлено 212 позовів на суму понад 450 млн.грн. Судами розглянуто та задоволено 121 позов на суму 87 млн.грн., добровільно відшкодовано за закритими справами – 40 млн.грн.

Актуальним для регіону є питання законності використання земель сільськогосподарського призначення, яких у області налічується понад   2 млн. га. У зв’язку з виявленими прокурорами фактами бездіяльності органів контролю щодо усунення порушень законодавства у зазначеній сфері пред’явлено позови щодо повернення державі загалом 2147,6 га земель вартістю більше 100 млн.грн.

Так, господарським судом задоволено позов прокуратури області о ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 103)» та приватного підприємства «Південь-Агро» про визнання недійсним договору підряду та повернення у розпорядження держави земель площею 470 га вартістю 25,7 млн.грн. Судом підтверджено факт надання в оренду спеціалізованим держпідприємством земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва приватному підприємству під видом договору підряду.

 

Задля збереження лісового фонду, за погодженням із Генеральною прокуратурою, пред’явлено 3 позови в інтересах Кабінету Міністрів України щодо визнання недійсними трьох удаваних правочинів, на підставі яких землі лісогосподарського призначення площею 626 га вартістю 35 млн.грн. фактично передані місцевим підприємцям для здійснення товарного сільськогосподарського виробництва.  Судовий розгляд справ триває.

З метою повернення незаконно вилучених земель на узбережжі Чорного моря заявлено понад 53 позови щодо повернення рекреаційних територій площею 14,3 га вартістю 78,2 млн.грн.

Зокрема, прокуратурою області пред’явлено до господарського суду міста Києва позов в інтересах Кабінету Міністрів України про визнання незаконним та скасування розпоряджень Миколаївської обласної державної адміністрації та Березанської районної адміністрації про продаж у приватну власність товариству «Леддер» земельної ділянки площею 9,51 га вартістю понад 72 млн.грн., розташованої в межах курортної зони «Рибаківка». Судовий розгляд справи триває.

Відреаговано на факти незаконної реєстрації речових прав та відведення частини водного об’єкту загальнодержавного значення – Бузького лиману площею 28 га вартістю 66,3 млн.грн. Позови прокурора перебувають на розгляді.

Всього у земельній сфері пред’явлено позови на суму 423 млн.грн.  щодо земель площею 2788 га.

Позови органів прокуратури щодо повернення земель у власність держави   Реально виконано судових рішень на суму 50  млн.грн. У межах реалізації представницьких повноважень у власність держави повернуто, а також попереджено незаконне надання земель загальною площею 1740 га.
 
Так, за втручання прокуратури області реально виконано рішення господарського суду щодо визнання недійсним удаваного правочину між  ДП «СП Державної кримінально-виконавчої служби України № 103» та        ТОВ «Південь-Агро», на підставі якого останньому незаконно передано в оренду землі державної власності площею 900 га вартістю 19,5 млн.грн., - ці землі повернуто у розпорядження держави.

 
Управління представництва інтересів держави в суді

кількість переглядів: 1338