Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.01.2020

У радіоефірі ювенальний прокурор розповіла про відновне правосуддя щодо неповнолітніх (ВІДЕО)

                          

Сьогодні, 24 січня, прокурор відділу ювенальної юстиції прокуратури Миколаївської області Вікторія Шаповалова взяла участь у програмі «Радіодень» на суспільному телебаченні «UA Миколаїв», яка була присвячена  відновному правосуддю щодо неповнолітніх.

Прокурор розповіла про стан дитячої злочинності в регіоні, про участь неповнолітнього в пілотному проекті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».  

 

Вікторія, скажіть будь ласка, яка на сьогодні статистика дитячої злочинності? Чи є тенденція щодо збільшення чи зменшення у порівняльному аспекті з минулими роками?

 

Упродовж 2019 року на території Миколаївщини зареєстровано зменшення підліткової злочинності на 18,8% (з 277 злочинів до 225), у загальній структурі злочинності питома вага підліткової злочинності складає 3,3% проти 3,8 % за аналогічний період 2018 року.

Які умови участі неповнолітнього в пілотному проекті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»?

Умови участі неповнолітнього у пілотному проекті передбачені Порядком реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», затвердженим наказом Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури №172/5/10 від 21.01.2019, відповідно до якого Програма відновлення може бути застосована до неповнолітніх, які вчинили злочини невеликої або середньої тяжкості. Крім того, обов’язковою умовою участі у програмі, є:
-    наявність потерпілої сторони у кримінальному провадженні – тобто фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
-    вчинення неповнолітнім злочину вперше;
-    визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
-    згода неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі

 

Як неповнолітній або його законний представник може дізнатися про можливість участі у пілотному проекті? Скільки неповнолітніх стали учасниками проекту?

 

У разі, якщо обставини кримінального провадження відповідають вказаним вище умовам, прокурор інформує неповнолітнього, його законного представника та потерпілого, його законного представника про можливість реалізації Програми шляхом залучення адвоката-медіатора регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та укладання угоди про застосування Програми відновлення. Про можливість участі у програмі відновлення повідомлено 52 неповнолітні особи, але згоду на участь надали 10 осіб, які на сьогоднішній день успішно пройшли Програму відновлення.


Якщо в процесі медіації потерпіла сторона та неповнолітній підозрюваний не досягли згоди, не примирилися, що відбувається далі?

У разі недосягнення згоди між підозрюваним неповнолітнім та потерпілим неможливе укладення угоди, а тому відповідно до вимог кримінально-процесуального кодексу України, до суду скеровується обвинувальний акт за обвинуваченням неповнолітнього за скоєння відповідного кримінального правопорушення та його розгляд судом здійснюється відповідно до вимог  кримінального процесуального законодавства.


Чи є вже в Миколаївській області рішення судів про звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності?  (Вікторія) Можете навести приклад успішного кейсу?

Так, на сьогоднішній день із 10 неповнолітніх, які пройшли програму відновлення, 9 вже звільнено судами від кримінальної відповідальності. Як приклад успішного кейсу можна назвати кримінальне провадження відносно студента одного із медичних коледжів, що діє на території міста Миколаєва. Так,  неповнолітній студент викрав із приміщення коледжу бормашину, вартістю                 2400 грн., спричинивши даному закладу матеріальний збиток на вказану суму. Упродовж місяця між підозрюваним неповнолітнім та представником потерпілого укладено угоду про застосування Програми відновлення та протягом трьох місяців на підставі ухвали суду неповнолітнього звільнено від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 185 КК України та кримінальне провадження за його обвинуваченням закрито.

Нагадаємо, що Миколаївська область увійшла до шести областей, де за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні реалізується пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

 

кількість переглядів: 1511