Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.01.2020

Позитивні досягнення органів прокуратури Миколаївщини у сфері представницькій діяльності за підсумками 2019 року (ДІАГРАМИ)

                                

Упродовж 2019 року органами прокуратури Миколаївщини шляхом реалізації представницьких повноважень до суду пред’явлено позови на суму 473,3 млн.грн. Зокрема, у земельній сфері пред’явлено позови на суму 443,7 млн.грн.  щодо земель площею 2812 га (проти 1250 га у минулому році):
-    щодо земель на узбережжі Чорного моря заявлено 53 позови щодо повернення рекреаційних територій площею 15 га вартістю 78,2 млн. грн. (у 2018 році 50 позовів щодо повернення рекреаційних територій площею 13 га вартістю 16 млн.грн.)
-    щодо земель сільськогосподарського призначення пред’явлено позовів щодо повернення державі загалом 2139 га вартістю 111 млн.грн. (у 2018 році пред’явлено позови щодо повернення земель площею 1145 га вартістю 17,8 млн.грн.).
-    відреаговано на факти незаконної реєстрації речових прав та відведення частини водного об'єкту загальнодержавного значення — Бузького лиману площею 28 га вартістю 66,3 млн.грн.

 

На захист інтересів держави у бюджетній сфері  органами прокуратури області пред’явлено позови на суму 19,4 млн.грн. З питань державної та комунальної власності пред’явлено позови на суму 9,5 млн.грн.

Окрім того, за наслідками представницької діяльності розпочато 72 кримінальні провадження, з яких 33 щодо оборудок із бюджетними коштами та 34 щодо правопорушень у сфері земельних відносин.

Загалом судами задоволено позови на суму 117,3 млн.грн., (проти 85 млн.грн. за 2018 рік) з яких у сфері земельних відносин на             103,4 млн.грн., що становить 91 % від суми задоволених позовів.

До прикладу, Господарським судом Миколаївської області задоволено позов прокуратури області до ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 103)» та приватного підприємства «Південь-Агро» про визнання недійсним договору підряду та повернення у розпорядження держави земель площею 470 га вартістю 25,7 млн.грн. Судом підтверджено факт надання в оренду спеціалізованим держпідприємством земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва приватному підприємству під видом договору підряду.

Також, задоволено позов першого заступника прокурора області до Миколаївської міської ради та ТОВ «Нерейінтертранс» про визнання незаконним і скасування рішення міської ради, визнання недійсним договору оренди та повернення  у розпорядження громади двох земельних ділянок загальною площею 12,5 га вартістю 28 млн.грн., розташованих на території Корабельного району міста Миколаєва, на одній з яких розміщено міський спортивний картинг.

Завдяки вжитим заходам реагування цивільно-правового характеру суб’єктами господарювання у добровільному порядку повернуто державі земельні ділянки та погашено заборгованість перед бюджетами на загальну суму  близько 85 млн.грн.
 
На достатньо високому рівні залишається якість апеляційного та касаційного оскарження. Загалом прокурорами внесено 75 апеляційних та   18 касаційних скарг, з яких на цей час розглянуто та задоволено 44 апеляційних та 8 касаційних скарг. Сума за рішеннями, скасованими за скаргами, заявами прокурора складає 9,2 млн.грн.

 


Упродовж 2019 року прокурорами забезпечено виконання постановлених за їх позовами судових рішень на суму 78,4 млн.грн. У власність держави повернуто, а також попереджено незаконне надання земель загальною площею 2637 га.

 


 
До прикладу, реально виконано рішення Господарського суду Миколаївської області, постановлене за позовом прокурора області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в області, з незаконного користування товариства приватної форми власності повернуто 896 га сільськогосподарських земель вартістю 19,5 млн.грн., що розташовані в межах Шевченківської сільської ради Новобузького району Миколаївської області.

 

 

Управління представництва держави в суді

 

кількість переглядів: 1371