Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.02.2020

Органами прокуратури області приділяється постійна увага захисту прав дітей та інтересів держави у сфері охорони дитинства (ДІАГРАМИ)

                       

Упродовж 2019 року у зазначеній сфері розпочато 10 кримінальних проваджень, пред’явлено 21 позов на 21,6 млн. грн., з яких судами задоволено - 14 на суму майже 16 млн. грн., добровільно відшкодовано за закритими справами 3,7 млн. грн.

Відстоюються інтереси держави у сфері земельних правовідносин та принципове реагування на факти незаконного використання фермерськими господарствами землі державної та комунальної форми власності на підставі укладених з адміністрацією навчальних закладів удаваних правочинів. У зазначеній сфері прокурорами пред’явлено 8 позовів про визнання недійсними договорів про спільний обробіток землі площею 856 га вартістю майже 20 млн. грн.

Так, рішенням господарського суду Миколаївської області від 29.10.2019 задоволено позов керівника Баштанської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру в Миколаївській області до ПТУ №42 та ФГ «Кондор С» про визнання недійсним договору про спільну діяльність з обробітку земельної ділянки площею 371 га вартістю 8,8 млн. грн. та зобов’язання другого відповідача повернути її навчальному закладу.

Залишається актуальним питання законності розпорядження будівлями та спорудами дитячих та освітніх закладів державної і комунальної власності.

Зокрема, лише під час розгляду господарським судом Миколаївської області позову Миколаївської місцевої прокуратури №2, Регіональним відділенням фонду державного майна України в області розірвано договір оренди частини приміщення навчального закладу площею 136 кв.м. вартістю 225 тис. грн., яке використовувалося орендарем не за цільовим призначенням. За наполегливої позиції прокуратури області припинено незаконну приватизацію цілісного майнового комплексу дитячого оздоровчого табору ім. лейтенанта Шмідта П.П.

Постійна увага приділяється дотриманню вимог законодавства при витрачанні бюджетних коштів. У зазначеній сфері прокурорами розпочато  8 кримінальних проваджень, пред’явлено 7 позовів на 1,1 млн. грн., з яких 2 на майже 600 тис. грн. задоволено, інші перебувають в провадженні суду.

Зокрема, рішеннями господарського суду Миколаївської області від 29.10.2019 та 11.11.2019 задоволено два позови заступника керівника Миколаївської місцевої прокуратури №1 в інтересах держави в особі управління освіти Миколаївської міської ради, КП «Капітальне будівництво м. Миколаєва» до ТОВ «НІКА-Дорбуд» про стягнення невикористаного авансу, отриманого на виконання договорів підряду з реконструкції дитячих спортивних майданчиків для навчальних закладів міста, інфляційних збитків і пені на загальну суму 558 тис. грн. На порушення у вказаній сфері також реагували Вознесенська місцева прокуратура та Миколаївська місцева прокуратура №2.

Не залишаються поза увагою прокурорів питання дотримання гарантованих прав дітей на отримання освіти на рівних умовах. З метою захисту інтересів держави та прав дітей Вознесенського району з вказаного питання, керівником Вознесенської місцевої прокуратури оскаржено рішення Вознесенської міської ради, що мали ознаки дискримінації, про встановлення підвищеної плати за навчання для дітей з сільської місцевості за отримання позашкільної освіти. Рішенням Миколаївського окружного адміністративного суду від 21.10.2019 позов прокуратури задоволено.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У полі зору прокурорів постійно перебувають питання дотримання прав дітей, які потрапили у конфлікт із законом.

Упродовж 2019 року зареєстровано зменшення підліткової злочинності на 18,8% (з 277 злочинів до 225). Їх питома вага у загальній структурі злочинності становить 3,3% проти 3,8 % за 2018 рік. Водночас, ріст злочинності серед неповнолітніх зареєстровано у Арбузинському (з 5 до 7) та Вітовському (з 5 до 16) районах, містах Вознесенську (з 15 до 35),  Очакові (з 12 до 17) та Первомайську (з 16 до 19).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зменшення рівня злочинності відмічається у Баштанському (з 19 до 2), Миколаївському районах (з 20 до 7) та місті Миколаєві (з 78 до 45).
Найбільше кримінальних проваджень розпочато у Заводському (14), Корабельному (13) районах міста Миколаєва, Вітовському (16) районі, по 7 у Арбузинському, Доманівському та Новоодеському районах. Найменше у Братському та Єланецькому районах – по 1.

У загальній структурі кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми або за їх участі упродовж звітного періоду, переважають злочини майнової спрямованості: 160 – крадіжки майна усіх форм власності, 16– пограбування та 17– шахрайство.

У порівнянні з аналогічним періодом 2018 року у 2019  році на  22 % (з 204 до 159) зменшилась кількість вчинених неповнолітніми особами крадіжок особистого майна, при цьому вдвічі збільшилась кількість тяжких тілесних ушкоджень. З 203 до 157, або на 22,7%  зменшилась кількість дітей, які вчинили злочини.

За 12 місяців 2019 року до кримінальної відповідальності притягнуто 11 учнів ВНЗ, 54 школяра, 49 учнів ПТНЗ, решта – особи що не навчались та не працювали.

У групі неповнолітніми вчинено 32 злочинів, що на 37,2 % менше ніж за аналогічний період 2018 року. У групі з дорослими – 22, що на 26,7% менше ніж за аналогічний період 2018 року.  На 25 % зменшилась кількість неповнолітніх, які вчинили злочини у стані алкогольного сп’яніння (з 8 до 6), на 14,7% зменшилась кількість дітей, які вчинили злочини повторно (з 34 до 29).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Упродовж 2019  року територіальними органами поліції стосовно неповнолітніх складено 389 протоколів про адміністративні правопорушення, з яких 9 - за вчинення  правопорушень, передбачених ст. 51 КУпАП, 227 – за ст. 178 КУпАП, 153 - за ст.175-1 КУпАП.  Випадки адміністративного затримання неповнолітніх відсутні.

Ювенальними прокурорами здійснювалося процесуальне керівництво у 191 кримінальному провадженні щодо неповнолітніх. За результатами досудового розслідування до суду скеровано 166 обвинувальних актів, з яких  5 – з угодами про визнання винуватості, 4 – з угодами про примирення,  9 клопотань про звільнення неповнолітніх підозрюваних від кримінальної відповідальності. Крім того, до суду скеровано 15 клопотань про застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фактів незаконного затримання  неповнолітніх, повернення обвинувального акту, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності відсутні.

У 2019 році прокурорами взято участь у судовому розгляді 157 кримінальних проваджень, з яких 88 -  з ухваленням вироку. Судами розглянуто 14 клопотань прокурорів про застосування примусових заходів виховного характеру.

Миколаївським апеляційним судом упродовж 12 місяців 2019 року розглянуто 24 апеляційні скарги на рішення судів І інстанції (15 апеляційних скарг прокурора та 9 – інших учасників процесу), з них задоволено – 16 (15 апеляцій прокурора, 1 – іншого учасника процесу).

У сфері нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи внесено 24 вказівки, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 10 осіб.

 

 

Відділ ювенальної юстиції

кількість переглядів: 1451