Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.04.2020

Прокуратура вимагає повернути навчальному закладу 87 га землі для освітньої та дослідної діяльності

                             

Органи прокуратури Миколаївщини, відстоюючи інтереси держави у сфері земельних правовідносин, принципово реагують на незаконні угоди щодо використання земель наданих закладам освіти.

Установлено, що у 2016 році Бузькій школі Новоодеського району надано в оренду земельну ділянку загальною площею 87 га вартістю 2,3 млн. грн. для дослідних та навчальних цілей. Відразу після отримання у користування вказаної земельної ділянки школою укладено з фізичною особою - підприємцем договір про спільну діяльність з метою спільного використання землі навчального закладу протягом всього строку дії договору оренди.

Вивченням умов спірного правочину встановлено, що вони не відповідають вимогам Цивільного та Земельного кодексів України, Закону України «Про оренду землі», суперечать інтересам держави, не спрямовані на настання наслідків, що ними обумовлені, оскільки укладено сторонами з метою приховання договору суборенди земельної ділянки.

Крім того, внаслідок вказаних дій фактично змінено цільове призначення землі, яка стала використовуватися у комерційних цілях для товарного сільгоспвиробництва.

У зв’язку з виявленими порушеннями, Вознесенською місцевою прокуратурою пред’явлено позовну заяву в інтересах Головного управління Держгеокадастру в області до навчального закладу та фізичної особи – підприємця про визнання недійсним договору про спільну діяльність та зобов’язання повернути підприємця земельну ділянку навчальному закладу.

Зазначимо, що з початку року за втручання органів прокуратури двом навчальним закладам, як постійним користувачам, повернуто майже 600 га землі вартістю  13 млн. грн

За інформацією Вознесенської місцевої прокуратури

кількість переглядів: 1430