Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.04.2020

Ювенальні прокурори Миколаївщини на захисті інтересів держави у сфері охорони дитинства (ІНФОГРАФІКА)

                      

Упродовж І кварталу 2020 року у сфері захисту інтересів держави щодо охорони дитинства ювенальними прокурорами Миколаївської області до суду заявлено позови на загальну суму 1,6 млн. грн. Розпочато 3 кримінальні провадження за фактами незаконного використання бюджетних коштів у зазначеній сфері. На даний час в провадженні судів  перебуває 10 позовів на  загальну суму 3,4 млн. грн. 

Для прикладу,  керівником Первомайської місцевої прокуратури пред’явлено позов в  інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру в Миколаївській області, Лукашівського НВК та ПВКП «Троя» про визнання недійсним договору про сумісну діяльність та зобов’язання другого відповідача повернути навчальному закладу земельну ділянку площею 50 га вартістю 1,5 млн. грн, розгляд якого триває.

Крім того, керівником цієї прокуратури до господарського суду Миколаївської області скеровано позовну заяву в  інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру в Миколаївській області  до Грушівської ЗОШ та ФОП про визнання недійсним договору про надання послуг по обробітку землі та зобов’язання другого відповідача повернути навчальному закладу земельну ділянку площею 38,43 га вартістю 1,3 млн. грн., 13 квітня відкрито провадження у справі.  

 

Рішенням Миколаївського окружного адміністративного суду задоволено позов керівника Вознесенської місцевої прокуратури та скасовано рішення виконкому Вознесенської міської ради про встановлення підвищеної плати за навчання для дітей з сільської місцевості.

Крім того, Вознесенська місцева прокуратура в інтересах держави до Господарського суду Миколаївської області заявила позов про розірвання договору підряду на будівництва дитячого будинку сімейного типу у м. Вознесенськ, повернення невикористаного авансу та сплати штрафних санкцій на загальну суму 10,8 млн. грн.

Прокуратура виявила, що у грудні 2018 року, за результатами відкритих торгів, управління житлово-комунального господарства та капітального будівництва Вознесенської міської ради уклало з підприємством договір підряду на будівництво, завершення якого передбачалось до вересня 2019 року.  Згідно  з умовами договору, на рахунок підрядника перераховано 100% вартості будівельних робіт.

Однак підрядник не дотримався взятих на себе зобов’язань та умов договору підряду. Зокрема, ним в указаний строк роботи виконано лише на суму 1,3 млн грн, на рахунок замовника невикористану частину авансу  не повернуто. У зв’язку з чим, за неналежне виконання умов договору підряднику нараховано штрафні санкції.

За втручання органів прокуратури двом навчальним закладам, як постійним користувачам, у поточному році  повернуто майже 600 га землі вартістю 13 млн. грн.

Стан реального виконання судових рішень, постановлених за результатами розгляду позовів органів прокуратури у поточному році   становить 96 %. 

Зокрема, на виконання рішення господарського суду Миколаївської області, яким задоволено позов керівника Баштанської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру в Миколаївській області до ПТУ №42 та ФГ «Кондор С», у січні поточного року фермерським господарством повернуто навчальному закладу  земельну ділянку площею 371 га вартістю 8,8 млн. грн., яку останній незаконно використовував на підставі удаваного правочину. 

 

 

Відділ ювенальної юстиції

кількість переглядів: 1519