Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.04.2020

У прокуратурі проведено нараду з питань забезпечення конституційних прав в’язнів на охорону здоров’я в умовах пандемії COVID-19

                                      

Органами прокуратури області проведені результативні перевірки та вжито ефективних заходів, спрямованих на відновлення конституційних прав громадян на належне медичне забезпечення у місцях несвободи області, особливо в умовах пандемії COVID-19.

Загалом за результатами проведених органами прокуратури області перевірок у вказаних установах, внесено 7 документів реагування щодо усунення виявлених порушень вимог законодавства.

Так, з огляду на результати проведених органами прокуратури області перевірок, а також задля визначення додаткових заходів направлених на покращення діяльності на цьому напрямку, 29 квітня 2020 року у режимі відеоконференції проведено нараду за участю представників Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України та філії ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України у Миколаївській області».

Відкриваючи нараду, заступник прокурора області Анатолій Жмура зазначив, що забезпечення конституційних прав в’язнів на належне медичне забезпечення, які перебувають в установах виконання покарань кримінально-виконавчої служби області, а особливо вжиття заходів, спрямованих на унеможливлення поширення інфекційних захворювань серед вказаної категорії громадян, є спільним завданням підрозділів та установ Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України та медичних частин філії ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України у Миколаївській області».
При цьому, як засвідчили перевірки, у вказаних закладах продовжують мати місце порушення гарантованих Конституцією України прав громадян на якісне медичне обслуговування, належні умови тримання, тощо.

Учасниками наради обговорено гарантії конституційних прав громадян на належні умови тримання в установах кримінально-виконавчої служби області, недопущення порушень прав людини на належне медичне забезпечення. 

Окремо зосереджено увагу присутніх на вжиття додаткових заходів, спрямованих на унеможливлення поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 серед в’язнів установ виконання покарань кримінально-виконавчої служби області.

Рішенням проведеної наради визначено низку заходів, спрямованих на поліпшення стану законності та ефективності прокурорської діяльності з указаних питань, дотримання конституційних прав громадян у місцях, де їх свободу обмежено.

ДОВІДКОВО: на території Миколаївської області функціонують п’ять установ виконання покарань Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України, а саме: державна установа «Арбузинська виправна колонія № 83», державна установа «Вознесенська виправна колонія № 72», державна установа «Казанківська виправна колонія № 93», державна установа «Снігурівська виправна колонія № 5», державна установа «Новобузький виправний центр № 103».

Крім того, на території області функціонує державна установа «Миколаївський слідчий ізолятор» Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України, яка є установою попереднього ув’язнення.

На даний час в установах кримінально-виконавчої служби області утримується 2326 в’язнів.  

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1430