Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.10.2020

У прямому ефірі ювенальний прокурор розповіла про відновне правосуддя щодо неповнолітніх (ФОТО)

                            

Ювенальний прокурор Заводського відділу Миколаївської місцевої прокуратури № 1 Катерина Капраль  взяла участь у прямому ефірі телевізійного прес-клуба на телеканалі «ТАК ТV»,  який був присвячений  відновному правосуддю стосовно неповнолітніх.

Катерина Капраль розповіла про роль прокурора у пілотному проекті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», порядок дій та про участь неповнолітніх в ньому.  

Так, роль прокурора у пілотному проекті є ключовою, адже саме він  роз’яснює неповнолітньому, який вступив у конфлікт із законом, його законному представнику, потерпілому про можливість реалізації Програми відновлення шляхом залучення регіональним центром з надання безоплатної  вторинної правової допомоги посередника та укладення угоди про застосування Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину.

Прокурор інформує про результати участі у Програмі відновлення, які враховуватимуться під час прийняття рішення про наявність підстав для звільнення від кримінальної відповідальності відповідно до ст. ст. 45, 46 (у разі вчинення неповнолітнім вперше злочину невеликої тяжкості або необережного злочину середньої тяжкості), ст. 48 КК України або закриття кримінального провадження на підставі ч.4 ст. 56, п. 7 ч.1 ст. 284 КПК України.

У разі отримання згоди сторін прокурор пропонує їм заповнити заяву про участь у Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину, та згоду на обробку персональних даних.

Упродовж одного робочого дня після заповнення заяви прокурор передає її та інформацію щодо правової кваліфікації кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється неповнолітня особа, із зазначенням статті (її частини) Кримінального кодексу України, дати закінчення строку досудового розслідування у кримінальному провадженні до регіонального центру.

Для прикладу, навесні минулого року 16-річний підліток прийняв пропозицію від раніше невідомого чоловіка попрацювати вночі – розвантажити вагон із зерном кукурудзи та отримати за ніч велику грошову винагороду. Коли неповнолітній разом із іншими співучасникам розвантажував вагон, він разом із спільниками був затриманий на місці вчинення злочину працівниками охорони залізниці. Неповнолітньому було повідомлено про підозру у закінченому замаху на таємне викрадення чужого майна, за яке згідно санкції ч.2 ст. 185 КК України передбачалося покарання у вигляді арешту на строк до 45 діб або позбавлення волі на строк до 5 років.

Прокурором роз’яснено представнику потерпілої юридичної особи суть участі в Програмі та він погодився дати шанс дитині на виправлення та звільнення від кримінальної відповідальності. Родина підлітка була багатодітною (5 дітей) та малозабезпеченою, вихованням та забезпеченням дітей займалася лише матір, батько з родиною не проживав. Законний представник неповнолітнього та сам підозрюваний одразу погодилися на участь у вказаній Програмі. З урахуванням проведеної медіації судом задоволено клопотання прокурора та неповнолітнього звільнено від кримінальної відповідальності.

Вказаний позитивний досвід є цеглиною у формуванні законопроекту щодо медіації у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх в Україні.

Загалом, на сьогоднішній день із 11 неповнолітніх, які пройшли програму відновлення, 10 вже звільнено судами від кримінальної відповідальності.

Прес-служба Миколаївської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 1775