Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.12.2020

Керівник обласної прокуратури провів прес-конференцію щодо результатів роботи органів прокуратури упродовж 2020 року (ФОТО, ВІДЕО)

                         

Сьогодні, 23 грудня, керівник Миколаївської обласної прокуратури Денис Фальченко  провів першу, з часу призначення на посаду, прес-конференцію щодо результатів роботи органів прокуратури упродовж 2020 року.   

Розпочинаючи прес-конференцію, очільник обласної прокуратури зазначив,  що незважаючи на період реформування органів прокуратури, який наразі не завершено, ми наполегливо працюємо, виконуючи передбачені Законом України «Про прокуратуру» функції та завдання.

Так, завдяки вжитим заходам координаційного характеру правоохоронцями припинено діяльність  10 злочинних угруповань у складі 40 осіб, якими вчинено 93 кримінальних правопорушення.  Стосовно 9 злочинних угруповань у складі 36 осіб, якими вчинено 84 злочинів у бюджетній сфері, у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, шахрайство та вимагання, обвинувальні акти скеровано до суду.  

До суду скеровано  21 обвинувальний акт стосовно 31 особи у кримінальних провадженнях досудове розслідування у яких, здійснювалось Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим  у місті Миколаєві.  При цьому, з вказаної кількості 9 проваджень відносно 10 осіб - з ознаками корупції.

Завдяки скоординованим заходам та плідній співпраці обласної прокуратури та УСБУ в області до суду направлено 14 обвинувальних актів (проти 3 – у  минулому році). Із зазначеної кількості направлених до суду вказаних обвинувальних актів встановлено та відшкодовано потерпілим збитків на суму 2 млн. 78 тис. грн. (таких показників не було останні 5 років).

За процесуальним керівництвом обласної прокуратури,  слідчими органів фіскальної служби в області, закінчено досудове розслідування у 22 кримінальних провадженнях. До суду скеровано 14 кримінальних проваджень. Забезпечено відшкодування до бюджету держави 5,8 млн. грн. несплачених податків, зборів (обов’язкових платежів).

Керівник прокуратури наголосив, що прокуратура принципово відстоює позицію, що кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення повинен бути притягнутий до відповідальності в міру своєї вини.  З цією метою,  вивчаються   рішення, ухвалені судами області та відповідно до повноважень, реагуємо на незаконні.

Так, органами прокуратури області оскаржено 264 судових рішення. Зокрема, за апеляційними скаргами прокурора у кримінальних провадженнях наразі переглянуто  судові рішення стосовно 162 осіб. При цьому, щодо 45 осіб судом апеляційної інстанції скасовано вироки суду першої інстанції  із ухваленням нових.

Прокурорами забезпечено ефективну реалізацію функції представництва в судах. Зокрема,  до суду пред’явлено позови на суму 814 млн.грн. Судами за позовами прокурорів стягнуто та добровільно відшкодовано відповідачами  кошти в сумі  172 млн. грн. Сума реально виконаних судових рішень за позовами прокурорів  склала 57 млн. грн., у власність держави повернуто 962 га земель.
Активно застосовуються заходи представницького характеру у сфері охорони дитинства. Судами задоволено 13 позовів на загальну суму понад  22 млн. грн.

Друга частина заходу була присвячена запитанням від журналістів, які цікавились станом розслідування окремих кримінальних проваджень, на які очільник відомства надав відповіді.

Прес-служба Миколаївської обласної прокуратури

 

 

кількість переглядів: 1817