Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.01.2021

На Миколаївщині вперше повідомлено про підозру двом особам за поширення злочинного впливу та звернення до «авторитета»

                        

Як повідомлялось раніше,  у вересні 2020 року затримано трьох осіб,  які погрожуючи насильницькими діями, безпідставно вимагали від жителя м. Вознесенськ грошові кошти в сумі 55 000 гривень.

У ході досудового розслідування вставнолено факт звернення засудженого  ДУ «Бахмутська установа виконання покарань №6», який відбуває покарання у вигляді довічного позбавлення волі, до одного з вимагачів – 28-річного раніше судимого жителя м. Миколаєва, який має злочинний авторитет на території Миколаївської області як особа, яка притягалася до кримінальної відповідальності, відбувала покарання в місцях позбавлення волі та веде визначений «злодійськими» традиціями спосіб життя, позиціонує себе, як особа, що дотримується неписаних загальноприйнятих в злодійських колах правил поведінки, прагне у майбутньому набути статусу «вора в законі», за здійсненням злочинного впливу на його молодшого брата з метою змусити віддати частину  грошових коштів від продажу батьківської квартири, у сумі 2 500 доларів США.

На підставі зібраних беззаперечних доказів їм було повідомлено про підозри: 28-річному кримінальному «авторитетові» - за ч. 1 ст. 255-1 (становлення або поширення злочинного впливу) Кримінального кодексу України, а засудженому  - за ч. 1 ст. 255-3 (звернення за застосуванням злочинного впливу) КК України.

Довідково: 27 червня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою» № 671-IX від 04 червня 2020 року.

Законом внесені істотні зміни до Кримінального кодексу України, а саме розширено склад злочину, передбачений ст. 255 «Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній» та доповнено Кодекс новими статтями, зокрема, статтями 255-1 – «Встановлення або поширення злочинного впливу», 255-2 – «Організація, сприяння в проведенні або участь у злочинному зібранні (сходці)» та 255-3 – «Звернення за застосуванням злочинного впливу». Статтю 255 КК України було доповнено частиною четвертою, відповідно до якої передбачено відповідальність за «створення злочинної спільноти, тобто об’єднання двох чи більше злочинних організацій, керівництво такою спільнотою».

Прес-служба Миколаївської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1529