Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.02.2021

Органами прокуратури Миколаївщини забезпечено належний розгляд звернень громадян (ДІАГРАМА)

                          

Упродовж 2020 року до органів прокуратури Миколаївської області надійшло  15743 звернень громадян, (з них 2482 дублетних звернення), що на 57% більше у порівнянні з 2019 роком. Прийнято до провадження та вирішено по суті 2523 звернення, у тому числі 69 - від народних депутатів України, у 33 зверненнях за результатом їх розгляду прийнято рішення про задоволення вимог заявників. Питому вагу з числа вирішених звернень – 61%, становили звернення з питань досудового  розслідування.

За належністю до органів державної влади, місцевого самоврядування та державного контролю скеровано 5326 звернень (у 2019 році - 2758 звернень), що на 2568 звернень більше, ніж у 2019 році. Можливістю подати звернення за допомогою  телефонного зв’язку скористалися 114 громадян (у 2019 році – 61), з них 67 – звернулись до місцевих прокуратур.

Завдяки упровадженню вказаної форми доступу до органів прокуратури, окрім функції прийняття та оформлення звернень, громадяни у телефонному режимі отримують роз’яснення щодо органу, який уповноважений вирішувати   поставлені ними питання.

На електронну пошту обласної прокуратури надійшло 3113 звернень, що у 5 разів більш ніж у 2019 році - 603 звернення, до місцевих прокуратур – 302 звернення (найбільше до Миколаївської місцевої прокуратури №1 – 253).

У зв’язку із веденням карантинних заходів, спрямованого на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), органами прокуратури області у 2020 році особистий прийом громадян був обмежений відповідно до організаційно-розпорядчих документів Офісу Генерального прокурора та Миколаївської обласної прокуратури.

До оголошення карантину, на особистому прийомі прийнято  318 звернень  громадян, з них 34 - керівниками прокуратур різних рівнів (у тому числі – 3 в’язня).  З метою ефективного та оперативного відновлення порушених прав громадян здійснювався також прийом за місцем роботи, проживання громадян, відбування покарання тощо.

Нагадуємо громадянам, що з набранням чинності Закону України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 органи прокуратури не уповноважені проводити перевірки в порядку нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів із цих питань органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, а також з 30.09.2016 позбавлені повноважень щодо представництва інтересів громадянина в суді (Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) від 02.06.2016, який набрав чинності 30.09.2016, стаття 131-1 Конституції України, у редакції від 30.09.2016).

Здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами є одним із завдань центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. На території області діють Миколаївський та Вознесенській місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які підпорядковуються Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області.

Також, звертаємо увагу заявників, що, порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування передбачений статями 303-307 Кримінального процесуального кодексу України. Такі скарги розглядаються слідчим суддею місцевого суду згідно з правилами судового розгляду.

Нагадуємо, що на час дії карантину на всій території України проведення особистого прийому заявників, запитувачів інформації, депутатів усіх рівнів в органах прокуратури призупинено. Водночас до обласної прокуратури можна звернутися з письмовим зверненням:
- поштою на адресу Миколаївської обласної прокуратури: вул. Спаська, 28, місто Миколаїв, 54030;
- через спеціально визначену скриньку «Для скарг і заяв»,  яка знаходиться в холі адміністративної будівлі Миколаївської обласної прокуратури за адресою: вул. Спаська, 28, місто Миколаїв;
- зателефонувавши на телефон «гарячої лінії» - (0512) 47-09-11;
- шляхом подання електронного звернення на електронну адресу Миколаївської обласної прокуратури: [email protected]. Електронне звернення повинно бути оформлено згідно з вимогами статті 5 Закону України «Про звернення громадян» та надіслано у вигляді скан- або фотокопії звернення з підписом заявника із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.


Відділ організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів

кількість переглядів: 1332