Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.02.2021

На Миколаївщині 13 неповнолітніх звільнено від кримінальної відповідальності за програмою віднового правосуддя (ФОТО, ВІДЕО)

                         

У середу, 10 лютого, прокурор Заводського відділу Миколаївської місцевої прокуратури № 1 Катерина Капраль взяла участь у радіоефірі українського радіо «Миколаїв» у програмі «Радіодень»  на тему  «Відновне правосуддя для неповнолітніх. 2 роки впровадження, набутий досвід, здобутки та перспективи розвитку».

У лютому цього року минуло два роки з моменту запровадження на території Миколаївської області інституту відновного правосуддя для неповнолітніх, зокрема початку реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», затвердженого спільним наказом Генеральної прокуратури України Міністерства юстиції України та №172/5/10 від 21.01.2019.

Суть програми відновлення – дати дитині другий шанс, ресоціалізувати її та запобігти вчиненню повторних правопорушень.

За два роки реалізації пілотного проекту ювенальними прокурорами Миколаївської області роз’яснено про можливість участі у Програмі відновлення для неповнолітніх у 100 кримінальних провадженнях, у 27 кримінальних провадженнях сторонами надано згоду на участь у вказаній програмі, у 20 випадках сторони примирилися, уклавши угоду про застосування Програми відновлення для неповнолітніх. Стосовно 13 дітей вже прийнято позитивні рішення суду про звільнення від кримінальної відповідальності.

Для прикладу, навесні минулого року 16-річний підліток прийняв пропозицію від раніше невідомого чоловіка попрацювати вночі – розвантажити вагон із зерном кукурудзи та отримати за ніч велику грошову винагороду. Коли неповнолітній Г. разом із іншими співучасникам розвантажував вагон, через деякий час він спільно із спільниками був затриманий на місці вчинення злочину працівниками охорони залізниці. Неповнолітньому було повідомлено про підозру у закінченому замаху на таємне викрадення чужого майна, за яке згідно санкції ч. 2 ст.185 КК України передбачалося покарання у вигляді арешту на строк до 45 діб або позбавлення волі на строк до 5 років.

Прокурором роз’яснено представнику потерпілої юридичної особи суть участі в Програмі та він погодився дати шанс дитині на виправлення та звільнення від кримінальної відповідальності. Законний представник неповнолітнього та сам підозрюваний одразу погодилися на участь у вказаній Програмі. Це був єдиний шанс хлопця на виправлення. За результатом участі  у Програмі в суді підліток довів своє щире розкаяння та  зробив для себе певні висновки – легких грошей не буває. Судом задоволено клопотання прокурора та неповнолітнього звільнено від кримінальної відповідальності.  

Вказаний позитивний досвід є цеглиною у формуванні законопроекту щодо медіації у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх в Україні. Надалі органи прокуратури здійснюють свою діяльність з метою дотримання принципу найкращих інтересів дитини.

 



За інформацією Миколаївської місцевої прокуратури № 1

кількість переглядів: 1730