Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.03.2021

Завдяки прокуратурі забезпечено безпечні умови навчання дітей

                        

22 березня 2021 року Миколаївським окружним адміністративним судом задоволено позов Первомайської місцевої прокуратури, визнано протиправною бездіяльність Кривоозерської районної ради щодо незабезпечення протипожежної безпеки в діяльності Кривоозерських загальноосвітніх шкіл № 1 та № 2, Богачівської, Тридубської та Курячелозької загальноосвітніх шкіл та зобов’язано вказаний орган місцевого самоврядування вжити заходи, спрямовані на забезпечення пожежної безпеки в зазначених загальноосвітніх навчальних закладах шляхом виділення коштів, необхідних для усунення порушень протипожежної безпеки.

Так, у 2018 році Кривоозерським районним сектором ГУ ДСНС в Миколаївській області здійснено позапланові перевірки додержання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки освітніми закладами Кривоозерського району.

За результатами цих перевірок встановлено, що в навчальних закладах, усупереч вимогам законодавства, не впроваджено систем протипожежного нагляду шляхом обладнання приміщень автоматичною пожежною сигналізацією, не облаштовано систем протипожежного оповіщення, не здійснено вогнезахисту дерев’яних елементів горищних дахів, не влаштовано пристроїв протиблискавкового захисту будівель, не забезпечено зовнішнє протипожежне водопостачання тощо.

Відповідно до законодавства та Статутів зазначених шкіл джерелами фінансування загальноосвітніх навчальних закладів є кошти засновника та кошти бюджету району. У зв’язку із зазначеним, органом державного контролю складено відповідні акти та видано приписи на усунення виявлених порушень.

У подальшому відділом освіти Кривоозерської райдержадміністрації, як органом управління навчальними закладами району, неодноразово скеровувалися листи до фінансового управління Кривоозерської РДА та Кривоозерської районної ради щодо виділення з районного бюджету коштів на виконання приписів органів державного контролю у сфері пожежної безпеки.

Проте усупереч вимог законодавства, не виносячи зазначене питання на розгляд сесії районної ради, постійною комісією з питань планування, бюджету, фінансів та економічної реформи Кривоозерської районної ради у виділені коштів для фінансування усунення порушень протипожежної безпеки в навчальних закладах відмовлено.

У зв’язку із зазначеним, наведені порушення Правил протипожежної безпеки в Україні у даних загальноосвітніх навчальних закладах упродовж 2018-2020 років не усунуті.


Пресслужба Миколаївської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1598