Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.06.2021

Прокуратура перевірила законність у діях працівників поліції при адміністративному затриманні громадян

                  

Органами прокуратури області проведено перевірку додержання вимог законодавства про адміністративні правопорушення працівниками поліції у частині затримання громадян, доставлення їх до органів поліції, строків та умов тримання.  

З'ясувалося, що упродовж 2021 року у зв’язку із вчиненням адміністративних правопорушень органи поліції Миколаївщини, у тому числі  патрульною поліцією, затримали та доставили до відділів і відділень поліції 214 осіб.

При цьому встановлено 47 фактів неналежного оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, 4 факти безпідставного затримання громадян.

Працівниками поліції допускаються випадки несвоєчасного повідомлення про затримання та фактичне місце перебування затриманої особи, їх рідних та близьких (36 фактів), а також наявні випадки нероз’яснення затриманим їхніх прав, у тому числі щодо можливості користуватися послугами адвокатів або на безоплатну правову допомогу (5 фактів). Також встановлено випадки огляду затриманих осіб за участю понятих  іншої статті (8 фактів).

Неналежне оформлення працівниками поліції матеріалів про вчинене адміністративне правопорушення нерідко позбавляє можливості суд зробити висновок щодо наявності у діях затриманої особи складу адміністративного правопорушення та призводить до повернення матеріалів адміністративних справ.

Окрім цього, у ході перевірок виявлено факти невжиття необхідних заходів до забезпечення належного функціонування кімнат для затриманих, тримання затриманих осіб у непередбачених для цього місцях, порушення вимог законодавства щодо неналежного матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення ув’язнених осіб.   

За наслідками проведених перевірок внесено 21 документ прокурорського реагування, які перебувають на розгляді.

Питання додержання вимог законодавства про адміністративні правопорушення працівниками поліції у частині затримання громадян, доставлення їх до органів поліції, строків та умов тримання перебувають на постійному контролі обласної прокуратури.

Пресслужба Миколаївської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1355