Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.10.2021

Впровадження моделі «Барнахус» на Миколаївщині – начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильства обласної прокуратури взяла участь у засіданні робочої групи (ФОТО)

                         

У п’ятницю, 22 жовтня, в Миколаївській міській раді  відбулось засідання робочої групи з питань захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус).  

У засіданні взяла участь начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильства Миколаївської обласної прокуратури Ольга Колос.   

Миколаїв став другим містом в Україні, де запроваджують Барнахус. Модель Барнахус (у перекладі «Будинок дітей») – це міждисциплінарний і міжустановчий спеціалізований центр по роботі з дітьми, які постраждали від насильства або стали свідками таких злочинів. Тут проводитимуться процесуальні дії з урахуванням положень Кримінального процесуального кодексу України в дружньому до дитини середовищі та в умовах, які мінімізують наслідки її травматизації, а також буде надаватися комплексна соціальна, психологічна, правова, медична та інші види допомоги і послуг дітям, які потерпіли або стали свідками кримінальних правопорушень насильницького характеру.

Учасники заходу провели дискусію щодо особливостей впровадження моделі Барнахус на практиці, обговорили організаційні особливості впровадження моделі, розглянули проблеми та шляхи їх вирішення.

Як зазначила прокурор, захист прав дітей є одним із пріоритетних напрямів в роботі органів прокуратури. Запровадження моделі Барнахус – це можливість належним чином оцінити ситуацію, надати лікування та підтримку дитині, яка постраждала від насильства, створити сприятливе для дитини середовище під час проведення її опитування та припинити повторне травмування дитини, збираючи відомості про ситуацію, що з нею сталася.

За даними статистики, за 9 місяців 20201 року на Миколаївщині потерпілими від злочинів є 124 неповнолітніх, у тому числі від тяжких та особливо тяжких - 19, від злочинів пов‘язаних з домашнім насильством – 3 дітей.

Пресслужба Миколаївської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1407