Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.11.2021

У прокуратурі на семінарі обговорили особливості діяльності щодо розгляду звернень громадян (ФОТО)

                 

4 листопада 2021 року під головуванням заступника керівника Миколаївської обласної прокуратури Дениса Ільченка  у режимі відеоконференцзв’язку відбувся навчально-методичний семінар на тему: «Актуальні аспекти розгляду, вирішення та обліку звернень і запитів, здійснення контролю за результатами їх розгляду та обліку в органах Миколаївської обласної прокуратури».

У роботі семінару взяли участь регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Миколаївській області Юлія Хмельницька, керівники самостійних структурних підрозділів обласної прокуратури, керівники окружних прокуратур, їх заступники, начальники відділів та прокурори окружних прокуратур.

Заступник керівника обласної прокуратури Денис Ільченко наголосив, що в умовах реформування державних органів, у тому числі правоохоронних, забезпечення права громадян на звернення є важливим аспектом діяльності органів прокуратури.

Так, у поточному році до органів обласної прокуратури надійшло понад 3, 5 тисяч звернень і клопотань громадян та юридичних осіб (у 2020 – понад 1,7 тис), з яких більше 2, 3 тисяч звернень прийнято до провадження.

На жаль, до цього часу не усі скаржники обізнані із змінами у законодавстві в частині позбавлення органів прокуратури повноважень щодо здійснення нагляду за додержанням і застосуванням законів та продовжують звертатись зі скаргами, що стосуються порушення конституційних прав і свобод останніх. Відтак майже чверть звернень (878 звернень) скеровано за належністю відповідно до ст. 7 Закону України «Про звернення громадян» до компетентних органів.

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Юлія Хмельницька висвітлила питання ролі Уповноваженого Верховної Ради України у забезпеченні дотримання конституційних прав громадян на звернення та доступу до публічної інформації. Зазначила типові порушення, які допускаються розпорядниками публічної інформації при розгляді запитів на інформацію та побажала неухильно дотримуватись органами прокуратури, як розпорядниками інформації, положень Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Начальник відділу організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів Тетяна Опанасенко визначила актуальні аспекти організації розгляду звернень громадян і юридичних осіб, здійснення контролю за результатами їх розгляду та обліку, звернула увагу на вжиття більш дієвих заходів на даному напрямі прокурорської діяльності, виважений підхід до перевірки всіх доводів заявників, викладених у скаргах, перевірках законності прийнятих процесуальних рішень та надання оцінки їх  правомірності. Зазначила, що обласною прокуратурою приділяється постійна увага удосконаленню діяльності з питань забезпечення доступу до публічної інформації, підвищенню її ефективності.

Виконувач обов’язків начальника відділу ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань та інформаційно-аналітичної роботи Миколаївської обласної прокуратури Олег Зеленюк розповів про організацію обліку роботи з розгляду звернень та запитів в органах прокуратури, забезпечення своєчасності, повноти та достовірності статистичної звітності.

Увагу учасників семінару на особливостях організації діловодства за зверненнями громадян та юридичних осіб в органах прокуратури акцентувала начальник відділу документального забезпечення Миколаївської обласної прокуратури Інна Гладка. Висвітлила питання реєстрації звернень, запитів та відповідей на них, оформлення службових документів.

Учасники семінару взяли активну участь у обговоренні проблемних питань розгляду звернень в органах прокуратури, форм та методів здійснення контролю за дотриманням порядку і строків розгляду депутатських звернень і запитів.

До учасників семінару доведено вимоги про необхідність підвищення  якості розгляду звернень громадян та запитів, недопущенню порушень на вказаному напряму роботи.


Пресслужба Миколаївської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1468