Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.04.2023

Держзрада, колабораціонізм, пособництво державі-агресору – підозрюється мешканець Миколаївщини (ФОТО)

                               

За процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру у державній зраді, колабораціонізмі та пособництві державі-агресору мешканцю села Вавилове Шевченківської об’єднаної територіальної громади Миколаївського району (1 ст. 111, ч. 4 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України.)

За даними слідства, підозрюваний, маючи проросійську позицію та розраховуючи зайняти посаду старости села, у березні 2022 року під час тимчасової окупації зс рф с. Вавилове встановив контакт з представниками країни-агресора.

З цього часу він усіляко співпрацював та підтримував дії представників зс рф, зокрема, забезпечував їх продуктами харчування, водою, дровами, паливом, повідомляв та надавав інформацію про наявність інших матеріальних ресурсів у односельців. Добровільно надав у користування нежитлове приміщення, яке знаходилось у його законному користуванні – будівлю місцевого магазину для забезпечення потреб військовослужбовців зс рф.

Організував та особисто забезпечив супровід колон військової техніки зс рф повз села та вказав їм вигідні позиції для їх розміщення неподалік, також вказав діючі та колишні позиції військовослужбовців ЗС України.

Під час проведення представниками зс рф так званих «фільтраційних заходів» надавав інформацію щодо установчих даних та місця проживання осіб з проукраїнською позицією та патріотичними поглядами, представників територіальної оборони, що у подальшому призвело до їх захоплення, незаконного позбавлення волі та допиту із застосуванням насилля.

На даний час зловмисник переховується на тимчасово окупованій  території з метою уникнення кримінальної відповідальності. Вирішується питання щодо здійснення стосовно нього спеціального досудового розслідування.  

Досудове розслідування здійснюється СБУ в Миколаївській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 890