Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.04.2023

Прокуратура через суд відновлює права держави на землі державного лісового фонду вартістю майже 2,5 млн грн

                                      

Вознесенською окружною прокуратурою до Братського районного суду Миколаївської області скеровано позов в інтересах держави в особі Миколаївської облдержадміністрації до ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області та фізичної особи про визнання незаконним та скасування наказу, визнання недійсним свідоцтва про право власності на землю, скасування державної реєстрації земельної ділянки загальною площею 1,7 га.

Установлено, що Головне управління Держгеокадастру при формуванні вказаної ділянки сільськогосподарського призначення та передачі її у приватну власність відповідачу, незаконно включило до її складу землі лісового фонду площею 0,7 га вартістю майже 2,5 млн грн, які на той час перебували у постійному користуванні ДП «Вознесенське лісове господарство».

Крім того, встановлено, що вказана земельна ділянка знаходиться в плавнях річки Жидівка (лівої притоки р. Мертвовод, басейну річки Південний Буг).

При цьому, згідно положень діючого земельного законодавства до земель державної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать землі лісового та водного фондів України.

Таким чином, оскільки спірна ділянка накладається на водний об’єкт (річку Жидівку) та його прибережну захисну смугу, то її передача у приватну власність прямо заборонена земельним законодавством.

З огляду на це, незаконне вилучення ГУ ДГК в області спірної земельної ділянки із земель державного лісового фонду, що накладаються на водний об’єкт та його прибережну захисну смугу, у подальшому призвело до зміни її правового статусу, а саме державна власність змінена на приватну, а розпорядник – з держави на фізичну особу.

Наразі судом відкрито провадження у справі, її судовий розгляд триває.

 

кількість переглядів: 679