Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.05.2023

Завдяки прокуратурі державі повернуто археологічну пам’ятку – курган

                            

Кривоозерський районний суд Миколаївської області задовольнив позов Первомайської окружної прокуратури та повернув у державну власність археологічну пам’ятку – курган. Зазначений об’єкт є археологічною пам’яткою місцевого значення - поховальною спорудою доби бронзи та раннього заліза (ІІІ тис років до н.е. – І тис років н.е.).

Прокуратурою вивченням відкритих баз даних про об’єкти культурної спадщини регіону встановлено, що спірний курган на початку 2000-х років незаконно передано у приватну власність у складі сільськогосподарської земельної ділянки під час розпаювання земель на території Берізківської сільської ради колишнього Кривоозерського району.

Водночас, статтею 17 Закону України «Про охорону культурної спадщини» закріплено, що власником пам’яток археології може бути виключно держава, відповідно передача земельної ділянки з пам’яткою археології у приватну власність є апріорі незаконною та створює передумови для знищення такої пам’ятки шляхом розорювання.

Зважаючи на бездіяльність власника пам’ятки та реагуючи на порушення інтересів держави, окружною прокуратурою пред’явлено позов до суду, який задоволено у повному обсязі.

 

кількість переглядів: 660