Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.06.2023

Підрив військовими рф дамби Каховської ГЕС - на Миколаївщині загинув місцевий мешканець (ФОТО)

                            

За процесуального керівництва Офісу Генпрокурора за фактом руйнування дамби Каховської ГЕС триває досудове розслідування. Правова кваліфікація – екоцид та порушення законів і звичаїв війни (ст. 441, ч. 1 ст. 438 КК України).

В рамках досудового розслідування зазначеного кримінального провадження прокурори Миколаївської обласної прокуратури спільно зі слідчими СБУ та поліції, спеціалістами-криміналістами ВКЗ СУ ГУНП в Миколаївській області, із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Південно-західного округу (Миколаївська та Одеська області) фіксують місця підтоплення на території Баштанського району, зокрема Горохівської та Снігурівської ОТГ.

Відповідно до оперативної інформації станом на 11.30 год 08.06.2023 рівень підвищення води по вищевказаних ОТГ сягає 592 см, в річці Інгулець 1250 см.

 

 

 

 

 

 

 

Внаслідок підриву дамби військовими рф в напівзатопленому будинку в с. Василівка Баштанського району загинув чоловік.

На даний час проводиться евакуація населення з підтоплених районів.

Загалом 491 особу евакуйовано (у тому числі 81 дитиину), 289 будинків підтоплено, 8 населених пуктів відключено від електропостачання.

 

 

 

 

 

 

 

Статтею 56 Додаткового протоколу I до Женевських конвенцій чітко зазначено, що руйнування дамб – цивільних об'єктів, що містять небезпечні сили, є воєнним злочином. Такі дії можуть бути прирівняні до використання зброї масового знищення.

 

 

 

 

кількість переглядів: 805