Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.09.2016

За принципової позиції прокуратури захищено інтереси територіальної громади Первомайська

                                                          

Органи прокуратури області продовжують наступальну позицію щодо протидії правопорушенням у земельній сфері.

Так, Апеляційний суд Миколаївської області 12.09.2016 визнав обґрунтованими доводи апеляційної скарги прокуратури області та задовольнив позов про скасування незаконних рішень Первомайської міської ради та повернення земельної ділянки територіальній громаді.

Встановлено, що міський голова особисто винесла на розгляд сесії і проголосувала за рішення про надання дозволу щодо відведення їй земельної ділянки для будівництва гаражу та підписала в подальшому відповідні рішення ради.

У зв’язку з порушенням антикорупційного законодавства щодо регулювання конфлікту інтересів під час прийняття цих рішень, її притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 172-7 КУпАП .

З метою усунення негативних наслідків корупційного правопорушення, Первомайська місцева прокуратура звернулася до суду з позовом про скасування рішень міської ради, визнання недійсним свідоцтва про право власності на земельну ділянку та її повернення.

Проте за результатами розгляду, суддею Первомайського міськрайсуду прийнято рішення про відмову у задоволенні позову. 

Лише за принципової позиції прокуратури області, зазначене незаконне рішення суду першої інстанції скасовано в апеляційній інстанції та ухвалене нове рішення, яким позов прокурора задоволено в повному обсязі.

Окрім цього, Первомайською місцевою прокуратурою у вересні виявлено факт грубого порушення земельного законодавства, а саме поза конкурентного порядку надання Первомайською міською радою Миколаївської області в оренду земельної ділянки комунальної власності.

Встановлено, що 1 вересня 2016 року між Первомайською міською радою та суб’єктом підприємництва укладено договори оренди земельної ділянки комунальної власності в м. Первомайськ площею 2 га для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури.

Водночас при укладенні цього правочину орендодавцем проігноровано, що земельні торги щодо даної земельної ділянки не проводилися та у орендаря відсутній проект землеустрою.

Реагуючи на порушення, Первомайською місцевою прокуратурою 07.09.2016 розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 364 КК України та, відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України, скеровано його для проведення подальшого досудового розслідування до слідчого органу Первомайського ВП ГУ НП в Миколаївській області.


Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 2989