Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.05.2018

Завдяки прокуратурі Миколаївщини врегульовано статус Бузького лиману

                            

Незважаючи на обвинуваченнята різного роду інсинуації щодо нібито  втручання у господарську діяльність, прокуратурою Миколаївської області нарешті доведено, що Бузький лиман — є внутрішніми морськими водами України, розпорядження якими належить до виключної компетенції Кабінету Міністрів України.  

Так, ще у жовтні 2016 року, враховуючи  вимоги водного та земельного законодавства України, Закону України «Про морські порти України», прокурором Миколаївської області  в інтересах Кабінету Міністрів України до  суду подано позов  до Миколаївської обласної державної адміністрації та ТОВ МП «Термінал-Укрхарчозбутсировина» про визнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсним договору оренди землі, яким товариству передано донну поверхню Бузького лиману загальною площею 157 га.  

Господарськими судами різних інстанцій м. Києва справа розглядалася неодноразово, однак, у задоволені позовних вимог прокурора необґрунтовано відмовлялось.   

Проте, лише 17 травня 2018 року, Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду України підтверджено законність і обґрунтованість позиції прокурора та зазначено, що фактично у 2015 році Миколаївською обласною державною адміністрацією в оренду товариству передано саме водний об’єкт загальнодержавного значення, а не земельну ділянку, та поза наданими законодавством України повноваженнями. 

Таким чином, майже через півтора роки прокуратурі вдалося довести незаконність перебування у користуванні товариства частини  донної поверхні Бузького лиману, який відноситься до внутрішніх морських вод України та неможливість перебування в оренді приватних юридичних осіб внутрішніх морських вод. 

Загалом, у судах на розгляді перебувають аналогічні позови на загальну суму близько 600 млн грн.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області                                   

кількість переглядів: 2962