Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.12.2018

Чергова земельна ділянка урочища «Жовтневе», так званого у народі «Маяк», повернута державі

                                

Миколаївською місцевою прокуратурою №2 забезпечено реальне виконання чергове рішення Корабельного районного суду м. Миколаєва щодо повернення державі земельної ділянки урочища «Жовтневе» загальною площею 0,1 га вартістю 228 тис. грн.

Підставами для виникнення спірних правовідносин стало незаконне рішення Миколаївської міської ради про виділення під забудову земельної ділянки, яка фактично належала до земель лісового фонду, а відтак, на момент відведення перебувала у користуванні ДП «Миколаївське лісове господарство».

Чинним законодавством у сфері земельних правовідносин передбачено, що земельні ділянки, які перебувають у користуванні осіб передаються у власність чи користування іншим особам лише після їх вилучення (викупу) у встановленому законом порядку у попереднього користувача. Проте, така згода або будь-які погоджувальні документи, які свідчать про належне вилучення спірної земельної ділянки у ДП «Миколаївське лісове господарство» у проекті відведення відсутні та, відповідно до інформації підприємства, не надавалась. Крім того, усупереч вимогам чинного законодавства, змінено цільове призначення земельних ділянок, а саме: для цілей, не пов’язаних із веденням лісового господарства і використання лісових ресурсів, що фактично свідчить про зміну цільового призначення, проект відведення повинен бути погоджений органом виконавчої влади з питань лісового господарства.

Відповідно до інформації Миколаївського обласного управління лісового та мисливського господарства зазначений проект відведення управлінням не погоджувався.

Відтак, завдяки вжитим місцевою прокуратурою заходам, рішення суду реально виконано – земельна ділянка повернута у власність держави, про що складено відповідний акт та зроблений відповідний запис у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Загалом, за втручання прокуратури реально виконано 48 судових рішень щодо повернення державі земельних ділянок урочища загальною площею 6,8 га  вартістю понад 9 млн грн. 

За інформацією Миколаївської місцевої прокуратури №2

кількість переглядів: 2120