Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.04.2019

На Миколаївщині прокуратура продовжує вживати заходи до повернення державі особливо цінних земель ландшафтного парку «Кінбурнська коса»

                 

Прокуратура Миколаївщини, реалізуючи представницькі повноваження, продовжує послідовну наступальну роботу щодо виявлення порушень земельного законодавства при наданні у приватну власність особливо цінних земель, розташованих у межах прибережних захисних смуг  Чорного моря. 

Так, Миколаївською місцевою прокуратурою № 1 з метою відновлення порушених прав держави до Очаківського міськрайонного суду пред’явлено позовну заяву про визнання недійсним державного акту та повернення громадянином у власність держави земельної ділянки площею 0,5 га, розташованої в межах об’єкту природно-заповідного фонду – Регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса».

Спірну земельну ділянку відповідач отримав у приватну власність для ведення фермерського господарства попри те, що земля перебувала на території ландшафтного парку, на унікальному для Європи місці масового зростання орхідей, які внесені до Червоної книги України.

На ділянці зростають особливо цінні рослини, що спеціально охороняються законом та становлять виключну цінність для народу. Також це древньорічкова рівнинно - піщана долина та унікальні приморські засолені ландшафти, у природних комплексах яких є, окрім орхідей, інші види рослин, грибів і тварин, які внесені до Червоної книги України, Європейського та Світового Червоних списків.

Кінбурнські природні комплекси на сьогодні не тільки зберегли свою специфічну біорізноманітність, вони слугують джерелом генетичного матеріалу для відтворення біорізноманіття в інших місцях України та Європи. Тут є великі запаси лікарських рослин — цмину щитконосного, золототисячника, звіробою, алтея лікарського, пижми.

Наразі судом відкрито провадження у справі.

Нагадаємо, що у травні 2018 року за принципової позиції прокуратури збережено диво Європи – орхідне поле.

Загалом, прокурорами до суду заявлено 10 позовів щодо земель загальною площею майже 1,6 га вартістю1,6 млн грн, розташованих на території  Регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса».

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1772