Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.08.2019

Прокуратура довела неправомірність рішення податкового органу

                                  

Прокуратурою Миколаївської області, при здійсненні представницьких повноважень, виявлено рішення  Вознесенської об’єднаної державної податкової інспекції,  яким списано одному із підприємств податковий  борг у розмірі майже 600 тис грн.

Для списання боргу суб’єктом господарювання було надано сертифікат Торгово-промислової палати, який нібито посвідчував наявність форс-мажорних обставин, а саме несприятливих погодних умов, що призвели до неспроможності сплатити до бюджету загальнообов’язкового платежу.

Насправді, вказаний сертифікат посвідчував наявність обставин, які  унеможливили  виконання підприємством своїх зобов’язань за відповідними цивільно-правовими угодами. 

Невірно оцінивши відповідні документи, податковим органом з порушенням вимог чинного законодавства, прийнято в вочевидь протиправне рішення, яке було оскаржено прокуратурою.   

Рішеннями адміністративних судів першої та апеляційної інстанції  у задоволенні позову прокурора відмовлено.

Проте, у касаційному порядку,  6 серпня 2019 року прокуратура  довела неправомірність рішення податкового органу щодо списання зазначеного податкового боргу.

Судом  підтверджено доводи прокурора про порушення податковою інспекцією порядку визнання податкового боргу підприємства безнадійним та прийняття   рішення про його списання  на підставі документів, які цього не засвідчують.       

Викликає занепокоєння, що у цьому випадку, інтереси держави порушені внаслідок протиправного рішення органу державної влади, який зобов’язаний контролювати порядок визначення та сплати  податків і зборів.  

Наступним кроком до відновлення порушених інтересів держави буде  вирішення питання про стягнення  вказаного податкового боргу з суб’єкта господарювання.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області 

кількість переглядів: 1879