Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.10.2019

Дотримання прав людини в місцях несвободи – один із пріоритетів у роботі прокуратури Миколаївської області

                                      

У сфері нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру органами прокуратури Миколаївської області у поточному році загалом внесено  153 документи реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 175 службових осіб кримінально – виконавчої служби та органів поліції, звільнено за ініціативою прокурора двох незаконно утримуваних осіб.

За наслідками реагування органів прокуратури області приведено у відповідність до вимог національного законодавства діяльність Вознесенського ізолятора тимчасового тримання, який не відповідав міжнародним нормам та стандартам.

Налагоджено ефективну співпрацю з представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Миколаївській області та громадськими організаціями Миколаївщини, які опікуються питаннями захисту прав в’язнів у місцях несвободи області.

Питання стану додержання законодавства і конституційних прав в’язнів на охорону здоров’я у місцях несвободи області, 27.02.2019 обговорено на спільній нараді у керівництва регіональної прокуратури, рішенням якої визначені конкретні заходи, направлені на покращення роботи на вказаному напрямку діяльності.

З метою підвищення рівня кваліфікації працівників органів прокуратури області, які здійснюють наглядові функції у вказаній сфері, галузевим відділом регіональної прокуратури проведено навчально-методичний семінар на тему: «Проблемні питання прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру», за участю працівників Генеральної прокуратури України, Національної академії прокуратури України, представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та громадських організацій Миколаївщини.

З огляду на вжиті заходи, в установах виконання покарань області відсутня заборгованість зі сплати єдиного внеску на пенсійне страхування та до фонду соціального захисту від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань.

Завдяки узгодженим з іншими правоохоронними органами області заходам, припинено канали постачання до державних установ «Миколаївський слідчий ізолятор», «Вознесенська виправна колонія № 72» та «Казанківська виправна колонія № 93» наркотичних засобів та розпочато кримінальні провадження щодо 3 працівників зазначених установ, які намагались пронести на територію, що охороняється, заборонені предмети.

Окрема увага регіональною прокуратурою приділяється реагуванню на факти недодержання посадовими особами органів поліції вимог національного законодавства про адміністративні правопорушення при застосуванні заходів римусу, зокрема, при адміністративному затриманні.

Ефективну перевірку з вказаних питань регіональною прокуратурою проведено в управлінні Державної міграційної служби України в Миколаївській області. В ході перевірки виявлено порушення вимог законодавства при складанні протоколів про адміністративні затримання, зокрема, щодо неповідомлення родичів затриманих про місце їх перебування, неповідомлення або невчасне повідомлення про затримання особи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, тощо.

З огляду на виявлені порушення вимог законодавства, начальнику управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області внесено вказівку про їх усунення, за результатами розгляду якої до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2 працівників органів міграційної служби області.

Загалом за результатами перевірок у вказаній сфері внесено 41 документ прокурорського реагування, за результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 28 службових осіб.

У поточному році органами прокуратури області проведено якісні перевірки щодо додержання вимог законодавства України про адміністративні правопорушення при виконанні уповноваженими органами з питань пробації адміністративних стягнень, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Зокрема, у ході перевірок виявлено факти порушення строків виконання постанов суду про накладення адміністративних стягнень, що надійшли на виконання органів пробації, а також порушення порядку виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських, виправних та суспільно корисних робіт. 

За результатами перевірок внесено 17 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких 5 службових осіб притягнуто до відповідальності.

Регіональною прокуратурою також вжито заходів у сфері суспільних відносин щодо володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, які перебувають в державній власності та передані у користування установам кримінально – виконавчої служби області.  Так, прокуратурою області в інтересах держави пред’явлено позов до господарського суду Миколаївської області про визнання недійсним договору щодо незаконного надання кримінально-виконавчою установою (Державна установа «Новобузький виправний центром № 103») приватному агровиробнику земельної ділянки державної форми власності площею 896,46 га, оціночна вартість якої складає понад 19,5 млн. гривень.  Позов задоволено, договір визнано недійсним.

Також Генеральною прокуратурою України позитивно відмічено проведену прокуратурою області ефективну перевірку стану додержання вимог кримінально-виконавчого законодавства в місяцях несвободи ДКВС України в області щодо соціально-виховної роботи із засудженими, застосування до них заходів заохочення і стягнення, дострокового звільнення від відбування покарання або заміни покарання більш м’яким його видом.

Окрім цього, за результатами проведених перевірок, зважаючи на незадовільні умови перебування в’язнів у ДУ «Миколаївський СІЗО» Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України, прокуратурою області до Міністерства юстиції України направлено лист щодо розгляду питання про будівництво на території Миколаївської області нової установи попереднього ув’язнення та приведення її діяльності у відповідність до вимог законодавства.

Прокуратурою області і надалі вживатимуться заходи, спрямовані на виконання рішень суду у кримінальному провадженні та забезпечення конституційних прав громадян у місцях несвободи області.

Відділ нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру   прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1246