Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.05.2020

Наступна рубрика «Ви запитуєте – ми відповідаємо» стосується питань про кримінальні провадження, які перебувають на розгляді суду

                                         

У рамках проведення медіа заходу «Ви запитуєте – ми відповідаємо» представників засобів масової інформації цікавили питання про результати розслідування резонансних та актуальних кримінальних проваджень. 

Про хід судових засідань можна отримати відкриту інформацію на сайті судової влади України.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Зокрема, журналістів Інтернет – видання «Преступности.нет» цікавили наступні кримінальні провадження.

•    Щодо спричинення тяжких тілесних ушкоджень жительці Миколаєва громадянином Німеччини у вересні 2019 року.
14 лютого 2020 року обвинувальний акт стосовно громадянина Німеччини скеровано до Заводського районного суду міста Миколаєва для розгляду по суті.  Його дії кваліфіковані за ч.1 ст.121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження). Обвинувачений перебуває під вартою. Триває судовий розгляд, судом досліджуються докази по справі. Наступне судове засідання призначено на 25.05.2020.  

•    Щодо факту побиття 18-річного жителя Миколаєва у березні 2019 року біля ТЦ «СітіЦентр».
27 червня 2019 року обвинувальний акт стосовно Т. за ч. 1  ст. 121 КК України, як умисне тяжке тілесне ушкодження, скеровано до Центрального районного суду м.Миколаєва. Триває судовий розгляд – здійснюється допит свідків. обвинуваченого кваліфіковано за Наступне судове засідання призначено на 04.06.2020.

•    Щодо підпалу асфальтового заводу у м. Новий Буг.
Як вже повідомлялось прес-службою прокуратури області (https://bit.ly/3cCanEj), 13 січня 2020 року за результатами досудового розслідування до Новобузького районного суду скеровано обвинувальний акт стосовно двох жителів м. Одеса, віком 30 та 35 років, які обвинувачуються у підпалі білоруського асфальтного заводу в Новобузькому районі у лютому 2019 року.
Дії зловмисників кваліфіковано за ч. 2 ст. 194 КК України (умисне пошкодження чужого майна шляхом підпалу, вчинене за попередньою змовою групою осіб) та ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі потерпілого (охоронця заводу), вчинене за попередньою змовою групою осіб, поєднане із спричиненням останньому фізичних страждань).
Третій фігурант наразі перебуває у міжнародному розшуку. За даними міграційної служби, вказана особа виїхала за межі України більше року тому та більше не поверталась. Заочно за клопотанням слідчого, погодженим із процесуальним керівником, підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.  Наступне судове засідання призначено на 16.06.2020.

Журналісти «Новости – Н» цікавились наступними справами.

•    Щодо вбивства заступника начальника обласного управління Головдержслужби Тетяни Рудяк
Судовий розгляд кримінального провадження  за обвинуваченням Р. та трьох його спільників в скоєнні злочинів, передбачених ч.ч.3, 5 ст.27, п.п. 6, 11, 12, 13 ч.2 ст.115, ч.4 ст.187, ч.2 ст.353 КК України, триває.
10.09.2019 колегією суддів Жовтневого районного суду за результатами розгляду клопотання прокурора про продовження строку запобіжного заходу у виді тримання під вартою обвинуваченим змінено запобіжний захід обвинуваченому Рудяку С.О. на цілодобовий домашній арешт, іншим -  продовжено запобіжний захід у виді тримання під вартою.
Прокуратурою Миколаївської області внесено апеляційну скаргу на ухвалу суду в частині зміни обвинуваченому Р. запобіжного заходу.
У зв’язку з тим,  що постійно змінювався склад суду, 26.12.2019 Миколаївським апеляційним судом визначено підсудність за Арбузинським районним судом Миколаївської області.
Наступне судове засідання призначено на 27.05.2020.
Крім цього, слідчими ДБР здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні  за підозрою судді Р. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.ч. 3, 5 ст. 27, п. п. 6, 11, 12 ст. 115 КК України.
Постановою Верховної Ради України №1755 від 05.02.2015 надано згоду на його затримання та арешт. 
07.02.2015 його оголошено у розшук, виконання якого доручено УКР ГУ НП в Миколаївській області.
09.02.2015 Миколаївським районними судом надано дозвіл на його затримання, 11.02.2015 - оголошено у міжнародний розшук.
Встановлено, що 14 січня 2015 року Р. перетнув державний кордон України в пункті пропуску «Нові Яриловичі» у Чернігівській області.
27.03.2015 Миколаївським районними судом йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
З метою встановлення місцезнаходження підозрюваного каналами Інтерполу направлено доручення до правоохоронних органів РФ щодо вчинення ряду дій, в тому числі його затримання
30.06.2017 каналами Інтерполу надійшла інформація про затримання 20.06.2017 в м. Сімферополі правоохоронними органами РФ Р., але у встановленому порядку не передавався. 
27.07.2017 йому повідомлено про нову підозру за ч. 4 ст. 187, п.п. 6, 11, 12 ч. 2 ст. 115 КК України, яку вручено його матері.
Слідчим відділом управління прокуратури області підготовлено та направлено в Генеральну прокуратуру України клопотання (про видачу (екстрадицію) Р.  з РФ в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності.      
19.08.2019 досудове розслідування у кримінальному провадженні зупинено у зв’язку з розшуком підозрюваного.

•    Щодо заволодіння бюджетними коштами злочинною групою на чолі з депутатом Миколаївської міської ради
Як вже повідомлялось раніше (https://bit.ly/2LCkHQP) у вересні 2018 року за результатами досудового розслідування прокуратурою Миколаївської області затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно членів злочинної організації, створеної депутатом Миколаївської міської ради.
За версією слідства, депутат міської ради К. створив злочинну організацію, до якої залучив свого сина, помічника та двох суб’єктів господарювання. Зазначені особи упродовж 2016-2017 років вчинили незаконне заволодіння бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем при виконанні ремонтів покрівель житлових будинків у м. Миколаєві на замовлення Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, шляхом внесення недостовірних даних до актів приймання-передачі виконаних робіт.
Встановлено п’ять епізодів злочинної діяльності. За результатом проведення відповідних експертиз, загальна сума завищення обсягів виконаних підрядних робіт складає понад 400 тис. грн.
Окрім того, члени злочинної організації обвинувачуються у наданні    наприкінці 2017 – на початку 2018 року неправомірної вигоди у розмірі 250 тис грн прокурору, якій здійснював процесуальне керівництво у зазначеному кримінальному провадженні, і завдяки принциповій позиції якого злочин  детально задокументовано. 
Дії організатора та членів злочинної організації кваліфіковано  ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 191, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 369 КК України, тобто створення злочинної організації, керівництво нею, участь у злочинах, вчинених цією організацією, заволодіння у складі злочинної організації бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем, внесення недостовірних відомостей до офіційних документів та надання неправомірної вигоди прокурору.
На даний час кримінальне провадження перебуває на розгляді Заводського районного суду м. Миколаєва на стадії дослідження доказів. Наступне судове засідання призначено на 07.09.2020.

•    Як вже повідомлялось раніше (https://bit.ly/2LBPFZc),   04.02.2020 року  за результатами досудового розслідування прокуратура скерувала до Вознесенського міськрайонного суду обвинувальний акт стосовно чотирьох зловмисників, а у серпні 2019 року, маючи умисел на незаконне заволодіння вантажним транспортним засобом, позбавили волі власника автомобіля та взяли у заручники його брата, з метою спонукання власника до виконання їх протиправних вимог. Після чого, з погрозою застосування насильства небезпечного для життя та здоров’я потерпілих, заволоділи транспортним засобом разом з реєстраційними документами.
У ході проведення обшуку автомобіля 49-річного зловмисника правоохоронці виявили та вилучили, пістолет, патрони та ніж.
Дії обвинувачених  кваліфіковано за ч. 1 ст. 126, ч. 1 ст. 357, ч. 2 ст. 146, ч. 1 ст. 147 , ч. 3 ст. 289 та ч.1 ст.263 КК України, а саме в умисному завданні удару, побоїв, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень; КК України, а саме у вимаганні офіційних документів, вчинене з корисливих мотивів або в інших особистих інтересах; України, у незаконному позбавлення волі людини, з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалося заподіянням потерпілому фізичних страждань; у триманні особи, як заручника з метою спонукання родичів затриманого, до вчинення будь-якої дії, як умови звільнення заручника, у незаконному заволодінні транспортним засобом, вчинене за попередньою змовою групою осіб, поєднане з насильством, що не є небезпечним для життя та здоров’я потерпілого, з погрозою застосування насильства небезпечного для життя та здоров’я потерпілого, яке завдало великої матеріальної шкоди та незаконному поводженні зі зброєю.
На даний час судовий розгляд триває – досліджуються письмові докази. Наступне судове засідання призначено на 12.06.2020.
Крім того, слідчими поліції здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні від 06.04.2017 за підозрою І. та двох його спільників у вчиненні замаху на умисне вбивство місцевого жителя ( ч. 2 ст. 15, п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України), а також за підозрою його спільників у незаконному поводженні з вогнепальною зброєю, бойовими припасами та вибуховими пристроями (ч. 1 ст. 263 КК України).
За результатами досудового розслідування 26.07.2017 прокурором затверджено обвинувальний акт, який скеровано до Ленінського районного суду м. Миколаєва для розгляду по суті.
У ході судового розгляду, 20.02.2018 прокурором у кримінальному провадженні складено новий обвинувальний акт зі зміненим обвинуваченням - змінено обвинувачення у зв’язку з тим, що потерпілий у суді відмовився від раніше наданих ним показань.
Відповідно до зміненого обвинувачення, І. змінено раніше пред'явлене обвинувачення за п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України на ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28,  ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 194 КК України, а його спільникам - на ч. 2 ст. 28,  ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 194 КК України.
Ще один із потерпілих також відмовився від будь-яких матеріальних претензій до обвинувачених, у зв'язку з тим, що завдана йому шкода була  відшкодована.  
23.04.2018 за результатами розгляду клопотання прокурора про продовження обраного стосовно обвинувачених запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, колегією суду продовжено строк тримання останніх під вартою та одночасно визначено суму застави відносно кожного з обвинувачених, у разі внесення якої вони можуть бути звільнені з під варти. 24 та 25 травня 2018 року застави внесено,  після чого їх звільнено з під варти.
На даний час судовий розгляд перебуває на стадії дослідження письмових доказів (вже допитано потерпілих та більшість свідків, наступне засідання призначено на 16.06.2020).

•    Щодо вбивства екс-керівника миколаївської митниці А. Полякова
3 квітня 2020 року Миколаївською місцевою прокуратурою №1 за результатами досудового розслідування скеровано до суду обвинувальний акт стосовно Ф., який обвинувачується у вбивстві екс-керівника миколаївської митниці А. Полякова.
Дії зловмисника кваліфіковані за п.п. 6, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 1 ст. 289, ч. 1 ст. 185, ч. 2 ст. 185 КК України. Наразі у вказаному кримінальному провадженні сторонами досліджуються письмові докази сторони обвинувачення. Наступне судове засідання призначено на 21.05.2020.
Щодо іншого фігуранта у справі Ч. -  стосовно нього обвинувальний акт за  п.5 ст.27, п.п.6,12 ч.2 ст.115 КК Країни 04.01.2019 скеровано до Ленінського районного суду м. Миколаєва. Наступне судове засідання призначено на 22.06.2020.

•    Щодо факту невиконання судових рішень винуватцем смертельного ДТП
Як вже повідомлялось (https://bit.ly/2XdEiwi), 31 жовтня 2018 року за результатами досудового розслідування обвинувальний акт стосовно К.  за ч.3 ст. 382 КК України (невиконання судового рішення) скеровано до суду.
Розслідуванням було встановлено, що обвинувачений, будучи позбавленим права керування транспортними засобами після ДТП, продовжував керувати автомобілем у стані наркотичного сп'яніння,  що загрожувало учасникам дорожнього руху та могло призвести до нових невинних жертв, а також  не виконував рішення суду  щодо виплати матеріальної і моральної шкоди потерпілій стороні у розмірі понад  249 тис. грн.
За клопотанням прокурора йому було обрано запобіжний захід у вигляді  тримання під вартою. Після чого, у ході досудового розслідування судом змінено запобіжний захід на домашній арешт, а згодом на особисте зобов’язання.
Відразу після повідомлення про підозру та обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваний сплатив потерпілій стороні завдану шкоду у повному обсязі, встановлену рішенням суду. Судовий розгляд справи триває. Наступне судове засідання призначено на 29.05.2020.

•    Щодо справи адвоката, який шахрайським шляхом заволодів квартирами громадян
Як вже повідомлялось раніше (https://bit.ly/2LA3tDP),  у травні 2020 року прокуратурою Миколаївської області затверджено обвинувальний акт стосовно адвоката, якому прокурором області повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень,  передбачених ч.ч.3, 4 ст.190, ч. ч. 1,3 та 4 ст.358 КК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах, виготовлення та використання підробленого документа, вчинене повторно).
За даними слідства, адвокат виготовляв та використовував завідомо підроблені документи щодо визнання права власності на квартири померлих громадян іншими особами, а саме  біржові угоди, рішення судів, виписував собі довіреності на представництво інтересів в нотаріальних та реєстраційних органах. У подальшому квартири були перереєстровані на третіх осіб, а потім реалізовані. Лише балансова вартість квартир складає понад 1 млн грн, коли ринкова вартість у рази вище. Таким чином зловмисник вчинив 11 кримінальних правопорушень. Обвинувальний акт скеровано до Заводського районного суду м. Миколаєва.

ГО «Стоп корупції» цікавило питання: 
•    Щодо результатів розслідування кримінального провадження за фактом отримання неправомірної вигоди працівником поліції Миколаївського відділу поліції у серпні 2018 року.
28.09.2018 обвинувальний акт за обвинуваченням  працівника поліції за ч. 1 ст. 368 КК України скеровано до Ленінського районного суду м. Миколаєва. На даний час судовий розгляд кримінального провадження триває. Наступне судове засідання призначено на 12.06.2020

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1577