Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.11.2020

У прокуратурі підвели підсумки роботи за 9 місяців 2020 року (ФОТО)

                       

Сьогодні, 12.11.2020 року, під головуванням керівника обласної прокуратури Дениса Фальченка  відбулась оперативна нарада за підсумками роботи за 9 місяців  2020 року.

Відкриваючи нараду, очільник прокуратури зазначив, що органами прокуратури області вжитий комплекс заходів, спрямованих на забезпечення ефективної реалізації передбачених законом функцій та завдань, зміцнення законності, посилення захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

Так, вжитими координаційними заходами досягнуто зниження рівня злочинності в області на 21,2% ( з 14 860 до 11 711). Майже на 25% зменшилася кількість неповнолітніх, які вчинили кримінальні правопорушення (з 131 до 105 осіб), умисних вбивств на 48,8 %,  умисних тяжких тілесних ушкоджень на 26%, злочинів  проти власності на 27,5%, громадської безпеки на 47,3%.  

Збільшилась кількість виявлених фактів привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (на 69,2%), кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності (на 40,7%), збуту наркотичних засобів та речовин ( на 48,2%), проти довкілля ( на 37,4%).

Також, збільшилась кількість направлених до суду кримінальних проваджень про правопорушення, вчинені у сфері земельних правовідносин (на 37,5%) та бюджетній сфері  (на 42,9%).

Боротьба з організованою злочинністю залишається одним з першочергових завдань правоохоронних органів.  Зокрема, з початку року викрито 10 таких угруповань у складі 40 осіб, якими вчинено 85 кримінальних правопорушень у бюджетній сфері, щодо збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, шахрайство, вимагання, незаконний обіг наркотичних засобів та психотропних речовин тощо.

Проводиться системна робота у сфері  протиправного вилучення земель, передусім у межах рекреаційних територій узбережжя Чорного моря, цінних лісів, водних об’єктів та сільськогосподарських угідь, на порушення при використанні бюджетних коштів та розпорядженні державним майном.

Зокрема, у цій сфері пред’явлено позовів на суму близько 440 млн. грн. щодо повернення земель різних категорій площею 1200 га.  Судами задоволено позовні вимоги прокурорів на суму 48,4 млн. грн., добровільно відшкодовано під час розгляду справ  10 млн. грн., реально виконано судових рішень на суму 54,8 млн. грн. У власність держави та територіальних громад фактично повернуто та попереджено незаконне вибуття 726 га земель.

Триває робота щодо захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства. У зазначеній сфері заявлено 20 позовів на суму 20,8 млн. грн., що вдвічі більше ніж за аналогічний період минулого року. Задоволено 8 позовів на суму 235 тис. грн. Повернуто та попереджено незаконне надання  653 га земель дитячих установ вартістю майже  16 млн. грн., добровільно відшкодовано за закритими справами 1,6 млн. грн.

На нараді також розглянуто проблемні питання в роботі органів прокуратури. Керівником обласної прокуратури наголошено на необхідності здійснення рішучих і наступальних дій у боротьбі з корупцією, організованою злочинністю, розкраданням бюджетних коштів, , злочинами у сфері охорони навколишнього природнього середовища і незаконного землекористування.  

 Прес-служба Миколаївської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1459