Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.04.2021

Дотримання конституційних прав громадян в установах виконання покарань та попереднього ув’язнення перебуває на особливому контролі керівництва обласної прокуратури (ФОТО)

                         

Питанню забезпечення конституційних прав громадян у місцях несвободи області приділяється особлива увага працівниками обласної прокуратури.

У першому кварталі поточного року прокурорами  проведено комплексні перевірки в установах виконання покарань в області та у Державній установі «Миколаївський слідчий ізолятор» Міністерства юстиції України. До проведення вказаних перевірок залучено фахівців органів державного контролю та охорони здоров’я.

Перевірками, зокрема, виявлено порушення вимог законодавства щодо забезпечення режимних вимог та нагляду, належного медико-санітарного та матеріально-побутового забезпечення в’язнів, повноти проведення з ними соціально-виховної роботи з метою їх виправлення та ресоціалізації, неналежне виконання вимог законодавства щодо охорони праці, тощо.  

Так, незважаючи на перекриття окремих каналів надходження до установ виконання покарань області заборонених предметів, майже у ході кожної прокурорської перевірки такі предмети виявляються у місцях несвободи області.

У ході перевірки в державній установі «Арбузинська виправна колонія №83» встановлено, що житлові приміщення установи виконання покарань знаходяться у незадовільному стані та потребують негайного ремонту, їх приведення у відповідність до вимог національного та міжнародного законодавства. У подібному стані перебувають коридори житлових корпусів, приміщення для прийому їжі, туалети, тощо.

У зв’язку з виявленими порушеннями вимог законодавства у діяльності вказаної установи, органами прокуратури  неодноразово вносились документи реагування, однак ситуація з дотриманням прав в’язнів у зазначеній виправній колонії суттєво не покращилась. З огляду на вказане, у лютому поточного року обласною прокуратурою через Офіс Генерального прокурора скеровано листа до Міністерства юстиції України щодо вжиття заходів до невідкладного усунення порушень вимог законодавства у діяльності Арбузинської виправної колонії.  

Порушенням вимог законодавства щодо належного матеріально-побутового забезпечення в’язнів, у тому числі щодо доступу до питної води, виявлено і у інших установах виконання покарань області. 

Також,  в установах виконання покарань допускаються порушення вимог законодавства щодо забезпечення в’язнів необхідною нормою площі, реалізації права на працю, створення належних та безпечних умов для виконання робіт, тощо.

Окрім цього, проведеною перевіркою у  Миколаївському слідчому ізоляторі, серед іншого, встановлено випадки порушення вимог ст. 8 Закону України «Про попереднє ув’язнення» щодо окремого тримання у місцях попереднього ув’язнення осіб, які вперше притягуються до кримінальної відповідальності, від осіб, які раніше вже притягувались до такої відповідальності.  

Порушення вимог законодавства також виявлено у діяльності медичних частин філії ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України» в Миколаївській області, які надають медичну допомогу особам, що відбувають покарання в установах виконання покарань та утримуються у Миколаївському слідчому ізоляторі. Зокрема, встановлено порушення щодо належного обліку та зберігання медичних препаратів, ведення медичної документації, забезпечення необхідних  умов для надання в’язням допомоги, тощо.

Загалом за результатами проведених перевірок, органами прокуратури внесено 8 документів реагування щодо усунення порушень вимог законодавства та ініційовано питання про притягнення винних службових осіб до дисциплінарної відповідальності.

Пресслужба Миколаївської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1429