Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.10.2022

Псевдореферендум на Миколавїщині – групі місцевих мешканок повідомлено про підозру (ФОТО)

                             

За процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури слідчим СБУ в області мешканці Баштанського району, яка взяла участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території Миколаївської області, заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності, вчиненій групою осіб за попередньою змовою (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, підозрювана добровільно погодилась на пропозицію окупаційної влади взяти участь в організації та проведенні незаконного референдуму щодо виходу зі складу України та приєднання до рф  тимчасово окупованої території Олександрівської сільської ради Баштанського району.

Діючи за попередньою змовою із невстановленою групою осіб, жінка організувала виїзні виборчі дільниці на території громади, опитування населення та оповіщення про проведення псевдореферендуму. Також, діючи комплексно з іншими особами, взяла безпосередню участь у створенні територіальних дільниць для голосування, формуванні виборчих комісій, складанні списків учасників референдуму, розробленні бюлетенів, забезпеченні фінансування підготовки та проведення референдуму.

Крім того, правоохоронцями викрито протиправну діяльність мешканок міста Миколаєва, які будучи активними користувачами антиукраїнського телеграм-каналу публічно підтримували ініціативу щодо проведення псевдореферендуму на тимчасово окупованій території Снігурівської громади, а також виправдовували збройну агресію рф проти України.

Найзавзятіша серед них виявилась 65-річна жінка, яка мала біля тисячі публікацій з цієї тематики, а також повідомляла про розташування Збройних Сил України. Зокрема, напередодні ракетного обстрілу одного з районів Миколаєва, вона передала данні, які дозволили ворогу ідентифікувати місце розташування ЗСУ.

Їй повідомлено про підозру за фактом несанкціонованого поширення інформації про розташування ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану, з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України ( ч.3 ст. 114-2 КК України) та обрано виключний запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави.

Також повідомлено про підозру ще двом жінкам за фактом виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України (ч. 1 ст. 436-2 КК України).

У ході обшуків, проведених за місцями проживання зловмисників, виявлено та вилучено засоби зв’язку та комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими УСБ України в Миколаївській  області.

 

 

 

кількість переглядів: 1193