Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.03.2023

Намагався завербувати мера Очакова для здачі міста окупантам - у державній зраді підозрюється його радник

                     

За процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури затримано та повідомлено  про підозру раднику Очаківського міського голови за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч.2 ст. 111 КК України).
 
За даними слідства, 55-річний мешканець міста Очакова добровільно погодився надавати представникам держави-агресора допомогу в проведенні підривної діяльності проти України.
 
Під псевдонімом «Майстер»підозрюваний на постійній основі отримував завдання від представників головного розвідувального управління рф.
 
Одним із завдань було звітування про наслідки ракетно-артилерійських обстрілів збройними силами рф по території Очаківської міської територіальної громади, про що у період серпня-грудня минулого року він справно повідомляв.
 
У січні ж поточного року підозрюваний отримав нове завдання щодо вербування  Очаківського міського голови, а саме забезпечення його лояльного відношення та підтримки дій рф, аж до «здачі міста».

Першим етапом злочинного плану повинна була відбутись вербувальна бесіда, саме за посередництва підозрюваного, шляхом телефонного дзвінка, який зрадник мав забезпечити та підготувати до цього мера міста.
 
Наприкінці січня, зловмисник, перебуваючи у приміщенні Очаківської міської ради, повідомив міському голові про те, що з ним мають намір поспілкуватись представники рф. Та того ж дня у месенджері «Telegram» відзвітував своєму куратору щодо проміжних результатів вербування мера.

Мер Очакова у свою чергу повідомив СБУ в області про протиправні  дії свого помічника. Усі подальші дії проводились у рамках негласних слідчих (розшукових) дій та контррозвідувальних заходів з метою викриття дійсних намірів та встановлення причетних до цього представників спецслужб рф.  
 
Підозрюваного затримано у порядку ст.208 КПК України та судом  обрано безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
 
У разі доведення вини йому загрожує позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.
 
Примітка: відповідно до ч.1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 1306