Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.06.2024

Денис Фальченко розповів про напрацювання органів прокуратури у сфері захисту економічних інтересів держави (ФОТО, ВІДЕО)

                                

Сьогодні, 5 червня, під час брифінгу виконувач обов’язків керівника Миколаївської обласної прокуратури Денис Фальченко розповів про здобутки та напрацювання органів прокуратури у сфері захисту економічних  інтересів держави у поточному році.

Так, прокурорами заявлені позови на близько 3 млрд грн, у тому числі понад 660 млн грн – у бюджетній сфері.

Судами розглянуто та задоволено позови на суму понад 1,7 млрд грн, з яких понад 240 млн грн – у сфері публічних закупівель.

Активізовано роботу щодо реагування на порушення інтересів держави внаслідок вчинення учасниками тендеру узгоджених антиконкурентних дій (зговору), що вплинули на ціну, за яку здійснено закупівлю товарів чи послуг за бюджетні кошти. На цей час, у суді розглядаються позови прокурорів про визнання правочинів недійсними, як таких, що суперечать інтересам держави та стягнення з винних осіб понад 53 млн грн отриманих за виконаними договорами. Вже є судові рішення постановлені на користь держави.

Через невідповідність тендерної документації учасника закупівлі та  обрання переможцем торгів, учасника пропозиція якого була економічно невигідною, прокурорами  подано позови  про визнання недійсними договорів щодо реконструкції водогону у місті Миколаєві на суму близько  600 млн грн  та повернення сплачених бюджетних коштів. Вказані справи розглядаються господарським судом.  

Невиконання підрядниками своїх зобов’язань за договорами стали підставами для заявлення позовів про розірвання договору капітального ремонту стадіону у Миколаївському районі вартістю 16 млн грн, а також стягнення штрафних санкцій за несвоєчасне виконання договору ремонту дороги у місті Миколаєві на суму понад півмільйона гривень.

З метою недопущення безпідставного витрачання бюджетних коштів, прокурори реагували на факти укладення з переможцями тендерів додаткових договорів, на підставі яких ціна предмета закупівлі безпідставно збільшувалася, а обсяги - значно зменшувалися.  Позови про стягнення більше ніж 200 тис грн перебувають на розгляді у суді.

Значну увагу приділено стягненню коштів пайової участі у розвитку інфраструктури у зв’язку з введенням в експлуатацію багатоквартирних будинків та промислових об’єктів. За  наслідками прокурорського реагування   із забудовників вже стягнуто понад 7 млн грн. Позови на  понад 10 млн грн   перебувають на розгляді в судах.

Також, прокурори реагують на неналежний стан споруд цивільного захисту шляхом пред’явлення до адміністративного суду 70 позовів щодо приведення  їх у відповідність встановленим законодавством вимогам. Такі дії прокурора спонукали власників 11 таких споруд до вчинення реальних дій до приведення їх  у  придатний для використання стан.  

ВІДЕО https://www.youtube.com/watch?v=RHSYIZ9hOxE

 

кількість переглядів: 191