Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.06.2024

Прокурори Миколаївщини реагують на порушення законодавства при використанні земель державного лісового фонду України

                                             

Господарським судом Миколаївської області задоволено 3 позови Баштанської окружної прокуратури, подані в інтересах держави в особі Миколаївської облдержадміністрації, до ДСГП «Ліси України» та трьох суб’єктів господарювання про визнання недійсними договорів про спільний обробіток землі та повернення 7 земельних ділянок державного лісового фонду загальною площею 170 га вартістю понад 1 млрд грн.

Встановлено, що колишнє державне підприємство «Баштанське лісове господарство» уклало із трьома суб’єктами господарювання договори про спільний обробіток земель.

Водночас, вказані договори є удаваними правочинами, оскільки фактично передбачають передачу в оренду ділянок лісогосподарського призначення для вирощування сільськогосподарських культур, тобто товарного сільськогосподарського виробництва. При цьому, лісове господарство, крім надання землі у користування, в дійсності ніякої участі у так званому «спільному обробітку» земель та зборі вирощеної сільськогосподарської продукції не приймало.

Натомість, повноваженнями на передачу земель у користування наділені лише їх власники, в даному випадку держава в особі облдержадміністрації.

Крім того, вирощування сільськогосподарських культур порушує встановлений законодавством режим цільового призначення лісових земель, які закріплені за спеціалізованими державними лісогосподарськими підприємствами виключно для охорони, збереження та відтворення лісів.

Суд підтримав позицію прокуратури - позови задоволено, договори визнано недійсними. Спірні земельні ділянки добровільно повернуто законному власнику – державі в особі Миколаївської обласної державної (військової) адміністрації.

Окрім того, як повідомлялось раніше, обвинувальний акт щодо керівника державного лісогосподарського підприємства, причетного до цих оборудок, наразі розглядається судом.

 

кількість переглядів: 164