Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.09.2018

За втручання прокуратури постійному користувачу повернуто земельну ділянку площею 228 га вартістю 6 млн грн

                                       

З метою захисту інтересів держави у сфері використання землі державної форми власності керівником Первомайської місцевої прокуратури пред’явлено позов до Маринівського професійного аграрного ліцею та     фізичної особи підприємця про визнання недійсними договорів про спільний обробіток земельної ділянки державної форми власності площею 247,9 га вартістю 6 млн. грн., та зобов’язання підприємця повернути її постійному користувачу.

Зокрема, місцевою прокуратурою установлено, що зазначена земельна ділянка перебуває на праві постійного користування у Маринівського професійного аграрного ліцею, яка виділена закладу для ведення особистого підсобного господарства у 1992 році.

У березні 2017 року директором ліцею укладено два договори про спільний обробіток земельних ділянок площею 135,7 га та 92,2 га з підприємцем, які передані  останньому на підставі актів прийому-передачі.

Вивченням умов договорів прокуратурою установлено, що останні укладено сторонами з метою приховання іншого правочину – договору оренди землі. Однак, як постійний користувач землі, ліцей не наділений повноваженнями  щодо передачі її в оренду. Крім того, внаслідок незаконних дій відповідачів фактично змінено цільове призначення землі, яка стала використовуватися у комерційних цілях для товарного сільгоспвиробництва.
 
Після звернення місцевої прокуратури до суду  відповідачами укладено додаткові угоди про дострокове  розірвання спірних правочинів. Крім того, на підставі актів прийому-передачі від 27.08.2018 земля повернута постійному користувачу - Маринівському професійному аграрному ліцею.

За таких обставин, Первомайська місцева прокуратура звернулась до суду із заявою про закриття провадження у справі щодо позовної вимоги про зобов’язання підприємця повернути землю постійному користувачу у зв’язку із відсутністю предмету спору, яка задоволена. В іншій частині позовні вимоги залишено без змін. Розгляд справи триває.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 2773