Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.03.2019

Прокуратура послідовно поновлює інтереси держави у сфері використання земель сільськогосподарського призначення

                                   

Відповідно до вимог діючого у 2013 році законодавства, громадяни України мали право на пільгове (без проведення аукціону) отримання землі в оренду для створення фермерського господарства, як однієї із основних форм підприємницької діяльності у сфері сільськогосподарського виробництва.

Так, Снігурівським відділом Баштанської місцевої прокуратури   установлено, що у 2013 році головою одного з фермерських господарств отримано в оренду на пільгових умовах 580 га ріллі в межах території Першотравневої сільської ради Снігурівського району нібито для створення фермерського господарства. На даний час ринкова вартість цих земель складає понад 30 млн грн. 

Проте, прокуратурою встановлено, що після отримання в оренду на пільгових умовах цих земельних ділянок у позаконкурентному порядку, вказана особа без фактичного створення фермерського господарства, передала зазначені земельні ділянки в суборенду аграрному підприємству строком на 48 років, у зв’язку з чим останнє отримало у користування ці земельні ділянки без проведення аукціону. 

Реагуючи на порушення, Баштанська місцева прокуратура звернулась до Снігурівського районного суду з позовом про визнання незаконними наказів Головного управління Держгеокадастру в області, недійсним договору оренди земельної ділянки та повернення її розпорядження державі.

Однак, ухвалами Снігурівського районного суду у минулому році двічі безпідставно відмовлено у відкритті провадження за вищевказаним позовом прокурора. Зазначені незаконні рішення скасовані апеляційним судом.

Надалі позицію прокурора та суду апеляційної інстанції підтверджено рішенням Верховного Суду, яким залишено без задоволення касаційні скарги відповідачів та залишено без змін рішення апеляційної інстанції. 

У лютому 2019 року ухвалою Снігурівського районного суду відкрито провадження по даній справі.

Окрім того, прокуратура області звернулася до Вищої ради правосуддя із скаргою на незаконні дії судді щодо неодноразової відмови у відкриті провадження у вказаній справі  

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1728