Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.04.2019

Підвищення та зміцнення авторитету – пріоритет у галузі міжнародного співробітництва прокурорів Миколаївщини (ФОТО)

                                  

«І прописні істини потребують, щоб їх часом нагадували»  М. Рильський

В умовах інтеграції України в європейську спільноту правоохоронні органи нашої держави отримали ще більше можливостей використання засобів міжнародного співробітництва для обміну досвідом, а також збору доказів для притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які залишили межі держави, на території якої ними було вчинено злочин.

Активно використовуються можливості міжнародного співробітництва, в тому числі під час кримінального провадження, і прокуратурою Миколаївської області.

Як відомо, міжнародне співробітництво органів прокуратури України здійснюєть¬ся на основі міждержавних договорів і угод, учасницею яких є Україна, законів України, а також нормативних актів і відомчих угод Генеральної прокуратури України.

Застосування заходів міжнародної співпраці надає можливість прийняти у кримінальних провадженнях обґрунтоване рішення про закінчення досудового розслідування та притягнення винних до відповідальності, забезпечити виконання завдань кримінального провадження, визначених Кримінальним процесуальним кодексом України.

За останні роки правоохоронними органами області отримано матеріали виконання компетентними органами іноземних держав запитів у 12 кримінальних провадженнях.

Завдяки налагодженій співпраці, до Миколаївської області з-за кордону видано двох правопорушників, які переховувались від органу досудового розслідування та підозрювались у вчиненні особливо тяжких злочинів.

Зокрема, за наполегливої позиції прокуратури області, Міністерством юстиції Республіки Польща задоволено запит про видачу до України громадянина В. для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, п.п. 11,12 ч. 2 ст. 115 КК України.

Іншу особу, видану до України з Російської Федерації, вироком суду визнано винною у вчиненні злочинів, передбачених ст. ст. 115, 147, 187, 289 КК України, та  призначено покарання – 12 років позбавлення волі.

За запитами правоохоронних органів області ще 14 осіб очікують свого рішення щодо можливості їх видачі правоохоронним органам нашої держави для притягнення до кримінальної відповідальності.

Продуктивно використовуються можливості міжнародного співробітництва з правоохоронними органами Миколаївщини і іноземними колегами.

Так, за останні три роки правоохоронцями регіону забезпечено якісне виконання процесуальних дій у 96 клопотаннях. У більш ніж половині випадків запитувалось проведення допиту мешканців Миколаївської області в якості свідків, потерпілих, підозрюваних та обвинувачених. Четверта частина з вказаних клопотань містили прохання про надання даних, що характеризують особу, задля надання належної оцінки особистості правопорушника у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності в іншій державі.

Водночас, в умовах сьогоднішніх реалій актуальним є питання щодо можливості видачі (екстрадиції) з України до Російської Федерації її громадян, які захищають територіальну цілісність нашої держави, та притягуються правоохоронними органами іноземної держави за вчинення злочинів на її території. 

Вбачається, що такі особи не підлягають видачі з України, оскільки їх життю і здоров’ю  на території іноземної держави може  загрожувати небезпека. 

Так, за результатами екстрадиційної перевірки скасовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (екстрадиційний арешт) та звільнено з  ДП «Миколаївський слідчий ізолятор» громадянина Російської Федерації Т., якого затримано за клопотанням іноземної держави у зв'язку з тим, що він перебував у міжнародному розшуку за збут ним наркотичного засобу масою 0,53 г ще у 2007 році злочину на території вказаної держави (п. «б» ч.2 ст.228-1 КК РФ).
 
Сам же Т. цю ситуацію пов’язував з політичним переслідуванням його та членів сім’ї за підтримку позиції генерала Джохара Дудаєва. 

Згідно отриманих прокуратурою Миколаївської області даних, громадянин Т. у 2014 році служив у Міжнародному добровольчому батальйоні імені Джохара Дудаєва та захищав територіальну цілісність України на Сході нашої держави, а з кінця 2015 року та до часу затримання правоохоронними органами - займався волонтерською діяльністю.

Вказані обставини, з урахуванням відсутності всіх необхідних даних, які підтверджують обвинувачення громадянина Т. у вчиненні злочину за межами України,  унеможливлюють його видачу (екстрадицію) правоохоронним органам іноземної держави для притягнення його до кримінальної відповідальності.

У зв'язку з цим, прокуратура області звернулась до Генеральної прокуратури України з клопотанням щодо погодження скасування екстрадиційного арешту громадянина Т., яке погоджено керівництвом зазначеного центрального органу України з питань міжнародного співробітництва.

Окрім цього, прокуратурою Миколаївської області скоординовано діяльність відповідних органів для документування Т. довідкою про звернення за захистом в Україні на період розгляду його заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

Слід зазначити, що через деякий час після звільнення з слідчого ізолятора, громадянина Т., за його проханням, зараховано на посаду рядового бійця до складу добровольчого батальйону імені Шейха Мансура.

Не залишаються поза увагою регіональної прокуратури і випадки вчинення громадянами України злочинів за межами нашої держави.

З метою забезпечення виконання принципу невідворотності покарання правоохоронними органами області переймаються від компетентних органів іноземних держав кримінальні провадження, розпочаті стосовно мешканців області, за злочини, вчинені ними поза межами України.

На даний час правоохоронцями регіону проводиться досудове розслідування у 13 провадженнях різної категорії тяжкості, що надійшли у вказаному порядку.

Співпраця з іноземними правоохоронними органами в рамках надання міжнародної допомоги надає можливість використання найширшого кола заходів задля встановлення обставин правопорушення та притягнення винної особи до відповідальності. Взаємність правоохоронних органів області у виконанні запитів забезпечує отримання правоохоронними органами інших країн аналогічно корисного результату в рамках розслідування злочинів, розслідуваних правоохоронними органами іноземних держав.

Слід зазначити, що прокуратурою області, з урахуванням вимог наказу Генеральної прокуратури України №223 від 18.09.2015 «Про організацію роботи органів прокуратури України у галузі міжнародного співробітництва», широко використовуються також можливості  взаємодії з компетентними установами іноземних держав та міжнародними організаціями і в інших галузях, зокрема шляхом установлення, підтримання та розвитку контактів із уповноваженими установами іноземних держав і міжнародними організаціями, проведення заходів міжнародного співробітництва – зустрічей, переговорів, конференцій, семінарів, круглих столів та тренінгів, а також реалізації проектів і програм співпраці.

Зокрема, працівниками прокуратури області приймається активна участь  у міжнародних заходах, під час яких вони діляться своїм досвідом з іноземними колегами та отримують від таких зустрічей нові знання, апробовані практикою на території інших держав.

Як приклад, у червні 2018 року, представником прокуратури області взято участь у міжнародному круглому столі на тему «Конституційні засади діяльності законодавчого органу в Україні», який відбувся у Верховній Раді України.

Організаторами зустрічі стали Венеційська комісія Ради Європи, Центр політико-правових реформ, Програма USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» спільно з Міжнародним Інститутом демократії і сприяння виборам (International IDEA), за підтримки Європейського Союзу.

На прохання міжнародних експертів, представником прокуратури висвітлено питання щодо розподілу влад в України, реалізації органами прокуратури області конституційної функції представництва прокурорами інтересів держави у суді.

У серпні минулого року керівництвом регіональної прокуратури проведено зустріч з представниками Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, наслідком якої стало проведення у січні поточного року круглого столу для прокурорів, суддів та слідчих поліції у рамках другого етапу проекту «Інституційна реформа прокуратури».
 
Для участі у вказаному заході делеговано 18 працівників органів прокуратури області. Окрім того, спікерами круглого столу стали міжнародні фахівці Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, представники суддівського корпусу області та слідчі Головного управління Національної поліції в області.

Під час заходу обговорено актуальні аспекти взаємодії між прокуратурою, поліцією та судом при здійсненні  досудового розслідування кримінальних проваджень з метою подальшої підготовки відповідних пропозицій та вдосконалення практики застосування кримінально-процесуального законодавства.

Також, у грудні минулого року працівники регіональної прокуратури стали учасниками круглого столу з питань співробітництва та координації діяльності державних органів України та неурядових організацій у зв’язку з початком роботи Пункту тимчасового перебування іноземців у Миколаївській області.

У рамках диспуту досвідом ділились представники Агенства ООН у справах біженців, Державної міграційної служби України, Державної прикордонної служби, системи надання безоплатної вторинної правової допомоги, громадських організацій.

Учасниками заходу обговорено питання забезпечення конституційних прав осіб, поміщених до Пункту тимчасового перебування іноземців у Миколаївській області, відвідано зазначену установу з вивченням зазначеного питання безпосередньо на місці та звернуто увагу керівництва установи на необхідність реального та своєчасного сприяння у реалізації особами, свободу яких обмежено, реалізації ними своїх прав.

Керівництвом регіональної прокуратури завжди підтримується ініціатива Генерального прокурора Юрія Луценка щодо запрошення працівників органів прокуратури Миколаївщини до участі у міжнародних заходах, організованих Генеральною прокуратурою України.
Загалом у минулому році працівники прокуратури Миколаївської області взяли участь у понад двадцяти заходах, які проводились за участю міжнародних експертів. 

Отримані у ході вказаних заходів знання та набутий досвід працівниками органів прокуратури області також використовуються під час проведення освітніх заходів серед школярів та студентів у сфері захисту прав людини,   запобігання злочинності та корупції, які проводяться на виконання спільного наказу Генеральної прокуратури України та Міністерства освіти і науки України від 13.10.2017 № 289/1375  «Про співпрацю та комунікацію між відомствами».

Так, у жовтні минулого року проведено зустріч  зі студентами юридичного факультету Чорноморського національного університету  імені Петра Могили, під час якої молодих правників ознайомлено з роботою прокуратури Миколаївської області, у тому числі з питань міжнародного співробітництва.

З нагоди  Міжнародного дня Організації Об'єднаних Націй, працівниками регіональної прокуратури проведено зустріч зі студентами магістратури другого року навчання спеціалізації «Кримінальна юстиції» Миколаївського інституту права Національного університету «Одеська юридична академія». 

Під час зустрічі прокурори розповіли студентам про основні напрямки діяльності прокуратури в рамках міжнародно-правового співробітництва, детально зупинились  на практичних аспектах виконання повноважень прокурора у вказаній сфері, поділились досвідом щодо виконання специфічних запитів, що супроводжувалось проведенням великої кількості процесуальних дій.

При цьому, студенти отримали реальну можливість ознайомитись з матеріалами виконання запитів іноземних держав про правову допомогу та запитами,  складеними працівниками правоохоронних органів Миколаївської області.

Загалом, упродовж минулого року працівниками прокуратури області проведено майже 50 освітніх заходів у навчальних закладах регіону, якими охоплено понад 2 тисячі молоді.

Подібні зустрічі з прокурорами спонукають молодь брати участь у різноманітних конкурсах. Зокрема, вже другий рік поспіль понад 30 студентів миколаївських вузів беруть активну участь у конкурсі наукових та творчих робіт з прокурорсько-слідчої діяльності. У своїх роботах студенти використовують знання, отримані під час навчальних заходів з прокурорами,   а також міжнародний досвід та європейські стандарти щодо встановлення законності та правопорядку дають власну оцінку суспільно важливим подіям. У позаминулому році студентка Миколаївського юридичного коледжу Національного університету «Одеська юридична академія» Інна Римчук стала переможницею конкурсу. Також усі лауреати конкурсу відзначаються керівництвом регіональної прокуратури.

Підсумовуючи, зазначу, що прокуратура  Миколаївської області робить свій достойний внесок у становлення прокуратури України як правоохоронного органу європейського зразка.

На досягнутому не зупиняємось та сподіваюсь, що позитивний досвід прокуратури Миколаївщини і надалі буде затребуваний міжнародними експертами та корисний для практичного застосування

Тарас Дунас
прокурор Миколаївської області
державний радник юстиції 3 класу
кандидат  юридичних наук


Вісник прокуратури 3"2019

кількість переглядів: 1488