Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.06.2019

За наслідками перевірок в установах виконання покарань області внесено 9 документів прокурорського реагування

                                     

Упродовж травня 2019 року, за дорученням прокурора області Тараса Дунаса, органами прокуратури Миколаївщини проведено перевірки додержання вимог кримінально-виконавчого та іншого законодавства України у діяльності установ виконання покарань, які розташовані на території регіону.

Під час перевірок виявлено порушення вимог законодавства щодо соціально-виховної роботи із засудженими, застосування до них заходів заохочення і стягнення, дострокового звільнення від відбування покарання або заміни покарання більш м’яким його видом у діяльності установ виконання покарань області.

У ході перевірок звернуто увагу керівників установ виконання покарань на необхідність неухильного додержання вимог Кримінально-виконавчого кодексу України, у тому числі щодо застосування заохочень, накладено стягнень та інших.

Зокрема, керівником Первомайської місцевої прокуратури, в ході перевірки Арбузинської виправної колонії встановлено, що дисциплінарною комісією установи безпідставно поміщено засудженого до дисциплінарного ізолятору на 14 діб. За результатами перевірки за вказівкою прокурора постанову скасовано та особу звільнено з приміщення дисциплінарного ізолятору.

Крім того, упродовж року прокурорами проведено особисті прийоми 56  в’язнів, в ході яких постійно піднімаються питання щодо умов їх перебування в установі - умовами праці, дозвілля, організацією харчування та медичного забезпечення.

Загалом, з метою усунення виявлених порушень законодавства та недопущення їх у подальшому органами прокуратури області внесено 9 документів реагування, у тому числі вказівку до Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України.

Крім того, 17 травня поточного року, з метою належного забезпечення додержання вимог Кримінально-виконавчого кодексу України, у тому числі щодо соціально-виховної роботи із засудженими, застосування до них заходів заохочення і стягнення, дострокового звільнення від відбування покарання або заміни покарання більш м’яким, прокуратурою області проведено навчально-методичний семінар на тему «Проблемні питання прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру» до участі у якому залучено і представників Генеральної прокуратури України та Національної академії України. Крім того, керівникам місцевих прокуратур направлено лист щодо посилення нагляду за додержанням вимог законодавства при застосуванні до засуджених умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

Органи прокуратури і надалі вживатимуть заходи з метою забезпечення конституційних прав в’язнів у місцях несвободи області.

Довідково: на території Миколаївської області функціонує шість кримінально – виконавчих установ, а саме: Снігурівська ВК № 5, Ольшанська ВК № 53, Вознесенська ВК № 72, Арбузинська ВК № 83, Казанківська ВК № 93 та Новобузький ВЦ № 103, а також Миколаївський слідчий ізолятор, у яких утримується понад 2,5 тисячі осіб. 

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1457