Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.07.2019

Прокуратурою області забезпечено належну реалізацію конституційних повноважень щодо підтримання публічного обвинувачення в суді

                          

У першому півріччі 2019 року судами області за участі прокурорів розглянуто 2239 кримінальних проваджень із прийняттям рішення по суті. Взято участь у розгляді 1564 проваджень із постановленням вироку, у тому числі 298 вироків на підставі угод (123 – про примирення, 175 – про визнання винуватості).

Забезпечено участь прокурора у розгляді апеляційним судом 312 кримінальних проваджень.

Упродовж першого півріччя 2019 року прокурорами в апеляційному порядку оскаржено 145 судових рішень, з них більшість за ініціативи управління підтримання обвинувачення в суді прокуратури області, з яких 32 за підписом керівництва прокуратури області.

За апеляційними скаргами прокурорів у кримінальних провадженнях скасовано та змінено судові рішення стосовно 114 осіб, з них вироки стосовно 32 осіб, переглянуто за апеляційними скаргами внесеними за підписом керівництва прокурора області. При цьому щодо 18 осіб після скасування незаконних судових рішень за апеляційними скаргами прокурорів ухвалено нові вироки судом апеляційної інстанції, більшість з яких - з підстав невідповідності призначеного покарання тяжкості злочину та особі обвинуваченого внаслідок м’якості.

Так, за апеляційною скаргою першого заступника прокурора області Миколаївським апеляційним судом скасовано вирок Заводського районного суду м. Миколаєва від 27.11.2018, яким неодноразово судимого за скоєння тяжких корисливих злочинів, засуджено за скоєння злочину, передбаченого ч. 4 ст. 187 КК України, до мінімального розміру покарання у виді 8 років позбавлення волі, а при призначенні покарання за сукупністю злочинів за оскаржуваним вироком та попереднім призначено покарання  за принципом поглинення менш суворого більш суворим у виді 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Суд апеляційної інстанції погодився із доводами прокурора про невідповідність такого покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого з огляду на обставини кримінального провадження, наслідки злочину, дані про особу обвинуваченого, задовольнив апеляційні вимоги прокурора про призначення більш суворого покарання та 16.05.2019 ухвалив новий вирок яким засудив зловмисника. до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За апеляційними скаргами інших учасників процесу переглянуто вироки стосовно 23 осіб.

Внаслідок своєчасного та обґрунтованого реагування обвинувачів на порушення, які допускаються суддями під час ухвалення реабілітуючих рішень, за апеляційними та касаційними скаргами прокурора скасовано такі рішення у кримінальних провадженнях стосовно 16 осіб.

Вжито заходи до забезпечення належного касаційного реагування прокурорів на судові рішення у кримінальних провадженнях. Упродовж І півріччя прокурорами внесено 22 касаційні скарги. Та за вказаний період переглянуто судові рішення за касаційними скаргами прокурорів стосовно 13 осіб.

Прес-служба прокуратури Миколаївської  області


    

кількість переглядів: 1267