Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.08.2019

Тарас Дунас провів оперативну нараду, на якій обговорено підсумки роботи органів прокуратури у першому півріччі 2019 року (ФОТО)

                             

У четвер, 1 серпня 2019 року, під головуванням прокурора Миколаївської області Тараса Дунаса відбулася оперативна нарада, на якій обговорено підсумки роботи органів прокуратури у першому півріччі 2019 року та визначено першочергові завдання на наступний період.

Про здобутки та проблемні питання на окремих напрямах діяльності поінформували керівники управлінь та відділів регіональної прокуратури.

Відкриваючи нараду, Тарас Дунас зазначив, що керівництвом Генеральної прокуратури України позитивно відмічено роботу органів прокуратури на основних напрямках прокурорської діяльності.

Зокрема, внаслідок узгодженої діяльності прокуратури з іншими правоохоронними органами не допущено дестабілізації громадського порядку, кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень зменшилась на 8,4%, знешкоджено 6 злочинних угруповань у складі 21 особи, якими вчинено 65 кримінальних правопорушень, насамперед це злочини у сфері обігу наркотичних засобів (на 8 рівні по державі).

Закріпилась позитивна тенденція до зниження числа особливо тяжких злочинів на 6,5% та тяжких – на 7,7%. На 6,9% зменшилась кількість розбійних нападів.

Разом із тим на третину більше виявлено злочинів у сфері господарської діяльності (82 проти 60), на 8,5% збільшилась кількість викритих фактів привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (102 проти 94).

Покращено стан викриття кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом підакцизних товарів. Так, закінчено 19 кримінальних проваджень, з яких 7 – скеровано до суду з обвинувальним актом, 4 – з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності. За закінченими кримінальними провадженнями відшкодовано   майже 8 ,5 млн. грн., що у 5,6 разів більше ніж за аналогічний період минулого року.  У ході досудового розслідування кримінальних проваджень вилучено   17 тон 575 літрів незаконно виготовлених алкогольних напоїв, 57 тис 723 пачки незаконно виготовлених тютюнових виробів.

Посилено роботу з виявлення латентних злочинів, зокрема таких як зловживання владою або службовим становищем на 9,7% (по державі +4,1%), перевищення влади або службових повноважень на 41,4% (по державі -4,4%).

 

Рівень розкриття кримінальних правопорушень, є вищим від середнього показника по державі та становить 42,6% проти 41,0% за оголошенням особам про підозру та 39,4% проти 37,8% за остаточними результатами досудового розслідування.

У І-му півріччі 2019 року скоєно 24 вбивства (2018 рік - 28), з яких 4 ще залишаються не розкритими.

Реалізуючи функцію представництва відповідно до законодавчих змін, вжито заходів щодо забезпечення фактичного поновлення порушених інтересів держави в суді, у тому числі на пріоритетних напрямах. Заслуговують на увагу позитивні результати представницької діяльності у сфері земельних відносин, де заявлено позови на суму 243 млн грн.  щодо земель площею 2275 га.

Загалом судами задоволено позови на суму 17,3 млн.грн., добровільно відшкодовано за закритими справами – 5,1 млн.грн.

Реально виконано судових рішень на суму 36,3 млн.грн. (18,6 млн.грн. у минулому році), у власність держави та територіальних громад фактично повернуто та попереджено незаконне вибуття 1347 га земель (проти 402 га у першому кварталі 2018 року).

Підсумовуючи захід, прокурор області закликав усіх присутніх до конструктивної роботи та тісної взаємодії з іншими правоохоронними щодо протидії злочинності.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1360