Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.12.2019

Реагування прокуратури забезпечило повернення державі сільськогосподарських земель вартістю понад 12 млн грн

                                  

Реагування органів прокуратури Миколаївської області на протиправне розпорядження земельними ресурсами області та їх незаконне використання забезпечило повернення державі земельних ділянок сільськогосподарського призначення площею більше 200 га вартістю майже 12 млн. грн., розташованих на території Мигіївської сільської ради Первомайського району.

З’ясовано, що одна з лікарень області уклала з підприємством договір про спільний обробіток землі сільськогосподарського призначення,  фактично незаконно передавши її в оренду.

Незважаючи на те, що лікарня мала використовувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення  лише для підсобного господарства, у порушення вимог законодавства, за відсутності повноважень, вона передала їх підприємству, допустивши тим самим можливість використання в комерційних цілях. Таку протиправну передачу землі сторони намагались приховати укладенням договору про спільну діяльність, який за своєю юридичною природою є договором оренди і має укладатись відповідно до приписів земельного законодавства, зокрема за результатами проведення земельних торгів.

Вказане стало підставою для звернення Первомайською місцевою прокуратурою до Господарського суду області з позовною заявою про визнання недійсним договору та зобов’язання підприємства повернути земельні ділянки у розпорядження держави.

Під час розгляду позову прокурора судом, підприємство, розуміючи протиправність своїх дій з використання землі, самостійно повернуло її державі.

Крім того, судом, за результатами розгляду позову прокурора, визнано недійсним договір, укладений між лікарнею та підприємством, на підставі якого останній незаконно використовував земельну ділянку у власних комерційних цілях.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1304