Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.04.2021

У прокуратурі відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів Миколаївщини (ФОТО)

                                  

У понеділок, 5 квітня, під головуванням керівника Миколаївської обласної прокуратури Володимира Говорухи відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів регіону, на якій обговорено стан протидії злочинності в Миколаївській області упродовж минулого року та реалізації заходів на І півріччя 2021 року.

Участь у заході взяли керівники Національної поліції в області, Служби безпеки України в області, Державного бюро розслідувань, Управління патрульної поліції в області, Головного управління ДФС в області, Південного регіонального управління Державної прикордонної служби,  Управління забезпечення у південному регіоні Департаменту з питань виконання кримінальних покарань, управління Державного агентства рибного господарства в області, Миколаївського обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України, керівники окружних прокуратур та керівники структурних підрозділів обласної прокуратури.

Відкриваючи нараду, Володимир Говоруха зазначив, що вжиті правоохоронними органами регіону упродовж минулого року заходи сприяли уповільненню темпів зростання злочинності, підвищенню рівня законності та реагування на порушення законів.

Так, внаслідок спільної діяльності правоохоронців упродовж 2020 року кількість облікованих кримінальних правопорушень зменшилась з 17,6 тис до 14,3 тис, у тому числі умисних вбивств - з 51 до 30 та умисних тяжких тілесних ушкоджень з 79 до 58.

Менше обліковано кримінальних правопорушень проти власності  (з 10,7 тис до 8 тис), у тому числі крадіжок (з 8 тис до 5 тис), грабежів (з 400 до 266) та розбоїв (з 57 до 43).

Правоохоронцями більше виявлено кримінальних правопорушень проти довкілля (з 126 до 152).

Активізовано роботу з виявлення правопорушень щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання наркотичних засобів (з 294 до 336).

Збільшилася ефективність викриття фактів хабарництва (з 61 до 64).  У вчиненні таких кримінальних правопорушень викрито посадовців Державної архітектурно-будівельної інспекції, Державної виконавчої служби, Національної поліції, установ виконання покарань та тимчасового ув`язнення.

У минулому році направлено до суду обвинувальні акти стосовно 9 злочинних угруповань у складі 36 осіб, якими вчинено 84 кримінальних правопорушення у бюджетній сфері, щодо збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, шахрайства, вимагання та у сфері незаконного обігу наркотичних засобів.  У поточному році до суду направлено вже 6 обвинувальних актів стосовно організованих груп.  

У бюджетній сфері до суду направлено 57 обвинувальних актів, про корупційні правопорушення – 60.

У сфері земельних відносин направлено до суду 13 обвинувальних актів на загальну суму збитків більше 1 млн грн, за фактами незаконної порубки лісу направлено до суду 6 обвинувальних актів.  

Попри позитивні тенденції, основною темою для обговорення стали існуючі негативні тенденції у динаміці та структурі злочинності, що потребують невідкладного реагування.

Керівник обласної прокуратури акцентував увагу на головних пріоритетах у роботі та наголосив на необхідності ефективної взаємодії органів правопорядку з викриття та розслідування злочинів у господарській сфері, проти довкілля,  пов’язаних з привласненням майна державної власності,  домашнім насильством,  у сфері охорони дитинства, виявлення тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень у сфері оподаткування, при імпорті товарів, а також факти протиправної діяльності транзитно-конвертаційних підприємств з формування ризикового податкового кредиту для суб’єктів господарської діяльності реального сектору економіки.

Під час обговорення усіх проблемних питань учасники наради надали свої конструктивні пропозиції щодо зміцнення законності та попередження злочинності на Миколаївщини. За результатами наради узгоджено ряд спільних заходів.

Пресслужба Миколаївської обласної прокуратури 

кількість переглядів: 1474