Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.06.2022

Вічна зима, яка перейшла у літо !!!

                           

Сьогодні 100-й день від початку повномасштабної війни в Україні. Війна, що почалася взимку, так швидко, але у той же час нескінченно довго, перейшла у літо. Весну, з якою розквітає все навколо, ми не встигли помітити за бомбардуваннями та руйнуваннями.

Вже 100 днів і ночей поспіль не вщухають вибухи й постріли, продовжують точитися нескінченні бойові дії на більшій території нашої країни, особливо в її південно-східних областях.

І так само 100 днів наші відважні герої боронять Україну на передовій.  Разом з ними величезна кількість громадян допомагає їм у волонтерському русі та в лавах територіальної оборони, правоохоронці ж «тримають власний фронт» у правовому полі, документуючи усі факти збройної агресії зі сторони ворога, розслідуючи кожен факт скоєних рашистами злочинів, виявляючи зрадників та колаборантів серед місцевого населення.   

Яку картину малює уявлення при згадці слова «сотня»? Математик згадає щось повне й ціле, як 100 відсотків; багатьом спортсменам першою думкою прийде в голову відстань чи вага (100 метрів чи кілограмів); митець же представить собі нове сторіччя чи гарну епоху декількох віків.

Нам же, прокурорам, віднедавна «сотня» асоціюється з дещо іншим.

За ці 100 днів на Миколаївщині зареєстровано більше 700 кримінальних проваджень проти основ національної безпеки й злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Зокрема, 600 кримінальних проваджень щодо порушень норм міжнародного гуманітарного права проти цивільного населення (майже 700 кримінальних правопорушень).

У рамках цих проваджень документуються злочини, які класифіковані ще протоколами до Женевської конвенції 1949 року, та стосуються: бомбардувань будь-якими засобами міст, селищ, житла та будівель, які не захищені та не являються воєнними об’єктами; умисних нападів на цивільні об’єкти; захоплення заручників; умисних вбивств; заподіянь тяжких тілесних ушкоджень чи шкоди здоров’ю, а також знищення чи привласнення майна, що не викликане військовою необхідністю.

Більше 50 кримінальних проваджень за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканість України; 25 фактів державної зради; 13 випадків переходу на бік ворога у різних формах (колабораційна діяльність); 18 злочинів щодо виправдування, визнання правомірною чи заперечення збройної агресії російської федерації проти України, у т.ч. поширення таких матеріалів; 3 факти диверсії та інші.

Наразі слідство завершено та до суду скеровано 9 обвинувальних актів та 2 клопотання у 11 кримінальних провадженнях стосовно 11 осіб. У провадженні слідчих органів регіону з повідомленням про підозру перебуває 19 кримінальних проваджень стосовно 24 осіб, 11 з яких утримуються під вартою.

За ці 100 днів у кримінальних провадженнях вказаної категорії призначено майже 1100 судових експертиз, проведено майже 600 оглядів місця події,  допитано більше 1500 осіб.

На жаль, мусимо констатувати й інші цифри.

Щодня на території Миколаївської області у середньому гинуть 2 цивільних мешканця, 8 осіб зазнають ушкоджень різного ступеню тяжкості; майже 40 цивільних об’єктів зазнають руйнацій, з яких майже 30 – об’єкти житлового фонду, 2 навчальні та виховні заклади, 6 об’єктів критичної інфраструктури та  життєзабезпечення. Загалом постраждало 47 дітей, з яких 10 загинули та 37 отримали поранення.

Скільки може тривати зима? Наразі чіткої відповіді на це запитання немає ніхто. Але з впевненістю можна сказати одне: усі ми продовжимо давати нищівну відсіч ворожим загарбникам, а кожному факту воєнного злочину буде надана відповідна правова оцінка.

Ми обов’язково переможемо та звільнемо всю територію України від окупантів, тому що свобода це не те, що Вам дали, це те, що у Вас не можна відняти!

 

 

кількість переглядів: 1127