Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.12.2022

У Миколаєві за державну зраду судитимуть «коригувальника вогню»

                                   

Миколаївською обласною прокуратурою затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 48-річного мешканця м. Миколаєва за фактами державної зради, поєднаної з виправдуванням збройної агресії, та незаконного поводження зі зброєю (ч.2 ст. 111, ч. 2,3 ст. 436-2, ч.1 ст. 263 КК України).

Слідством встановлено, що чоловік, підтримуючи ідеї проросійської спрямованості, з мотивів виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії рф проти України, вирішив сприяти державі-агресору у проведенні підривної діяльності проти України шляхом надання представникам цієї держави наявної в його розпорядженні інформації про переміщення та розташування позицій ЗСУ.

Так, на початку травня поточного року зловмисник надіслав адміністратору спеціально створеного представниками спецслужб рф Телеграм-каналу, текстове повідомлення, в якому заявив про себе та про свої наміри співпрацювати з окупантами на шкоду основам національної безпеки України, на що отримав згоду, а також почав отримувати завдання від них щодо передачі всієї наявної в його розпорядженні інформації військового та оборонного характеру в м. Миколаєві та області.

Упродовж травня – липня зрадник надіслав щонайменше 9 повідомлень, у яких містились відомості про місця знаходження підрозділів та техніки ЗС України в м. Миколаєві, з можливістю їх ідентифікації на місцевості для її використання, зокрема під час нанесення ракетно-артилерійських ударів.

У березні та квітні поточного року вказаний громадянин поширив матеріали, в яких міститься виправдовування та визнання правомірною збройна агресія рф проти України, а саме відеозвернення до жителів України від імені представників збройних сил рф та росгвардії, в яких автори  представляють свої дії «необходимой мерой при осуществлении специальной военной операции» на території України.

У ході санкціонованого судом обшуку у зловмисника була вилучена стрілецька вогнепальна зброя – 5,45-мм автомат Калашникова із складним прикладом моделі «АКС-74» та 270 військових патронів до нього. 

Під час слідства підозрюваного, який намагався чинити опір, було затримано в порядку ст. 208 КПК України. Наразі він перебуває під вартою.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими СБУ в Миколаївській області.

За вчинені злочини зловмиснику  загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

кількість переглядів: 1037