Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.01.2023

Прокуратура через суд вимагає повернути державі землі лісового фонду вартістю майже 600 млн грн

                                     

Миколаївською окружною прокуратурою до господарського суду Миколаївської області подано позов в інтересах держави в особі Миколаївської облдержадміністрації до Головного управління Держгеокадастру в області та Чорноморської сільської ради щодо повернення державі земель лісового фонду загальною площею 15 га вартістю майже 600  млн грн.

Прокуратурою встановлено, що Держгеокадастр при формуванні ділянок сільськогосподарського призначення та передачі їх у власність територіальної громади, з порушенням порядку, без згоди держави в особі Кабінету Міністрів України, незаконно включив до їх складу землі лісового фонду, які перебувають у постійному користуванні державного підприємства «Ліси України».

Внаслідок цих незаконних дій, цінні землі лісового фонду вибули з постійного користування спеціалізованого держпідприємства та, всупереч прямої заборони на їх вилучення з державної власності, передані у комунальну власність під виглядом земель сільськогосподарського призначення.

Однією з передумов зазначених порушень є невжиття органами лісового господарства та державними адміністраціями заходів до оформлення сучасних правовстановлюючих документів на лісові землі та встановлення їх меж в натурі (на місцевості).

Слід зазначити, що загальна лісистість області складає лише 4,17%. Отже питання збереження та відтворення лісів, як природних комплексів, є актуальним як для області, так і держави в цілому.

Наразі, судом відкрито провадження у справі, розгляд її триває.

 

кількість переглядів: 1003